Prati nas

Život

10 zapovesti za uspešno mršavljenje

Ne morate čekati ponedeljak, prvi u mesecu da biste počeli. Počnite sutra, prekosutra i sami sebi postavite rok.

Večita borba sa kilogramima je “prokletstvo” većine žena. Kako da znamo šta smemo, a šta ne smemo ? Da li vežbamo na pravi način? Samo su neka od mnogobrojnih pitanja na koja ćemo pokušati da odgovorimo.

Danas postoji neverovatan broj dijeta za mršavljenje. Svako će vam preporučiti onu dijetu koju je isprobao i reći vam kakve je rezultate postigao i koji je najbolji način da smršate. Caka je ipak u tome da nismo svi isti i da dijete ne deluju na svakog na isti način. 

Klikni na strelicu da pređeš na narednu stranu.

1. Važno je sebi postaviti cilj

Šta želimo, zbog čega i kako do toga doći. Sa sigurnošću možemo reći da i sama priča o određenoj restrikciji tokom dijete deluje zamorno i otežava nam put ka cilju.

“Razmišljanje o dijeti kao nečemu kroz šta se morate patiti na kratak period je proces koji ne deluje”, tvrdi psiholog Deborah Beck Busis, autor knjige “The Diet Trap Solution“.

Ona govori o tome kako morate promeniti način života, kao i način ishrane ukoliko želite da vidite rezultate a da pritom ne budete depresivni i željni hrane. Trajne promene u ishrani su neophodne da biste postigli što bolje rezultate. Povremeno je dozvoljeno “počastiti” sebe kaloričnom hranom, ali to ne sme preći u naviku jer ćete povratiti kilograme sa kojim ste se “borili”.

Druga stvar je, napisati jelovnik za celu nedelju da ne bismo došli u situaciju da nemamo šta za ručak, jer tada najčešće potežemo za brzom i kaloričnom hranom.

Sebe možete častiti jednom do dva puta nedeljno sa već pomenutom hranom ali samo ukoliko poštujete plan i program ostalim danima.

Morate imati pet obroka u toku dana – tri glavna i dve užine. Na taj način će se telo navići da na svakih dv do tri sata dobija  određenu količinu hrane i neće skladištiti hranu u organizmu. Ukoliko tome dodamo da pravim izborom hrane “olakšavamo” našem organizmu jer će on tačno znati kad i zbog čega mora da “troši” baš tu hranu koju smo mu dali.

Klikni na strelicu da pređeš na narednu stranu.

Klikni da komentarišeš

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top