18 razloga zbog kojih smo zavoleli seriju ‘Seks i grad’ nakon 1. epizode

KO ISPADA IZ SURVIVORA?

Ostavi podatke i saznaj pre drugih sve informacije o Survivoru

Kolumna koja je promenila svet (foto: Screenshot)

Serija Seks i grad premijerno je prvi put emitovana u junu 1998. godine i odmah je digla prašinu širom sveta. Status kultne dobila je brzo, a i dan danas se citira…

Ovo je 18 razloga zbog kojih smo već nakon prve epizode znali da ćemo voleti ovu seriju jako, jako dugo…

1. Zato što ova epizoda započinje pričom koja zvuči kao moderna bajka, odnosno romantična komedija, ali ubrzo izneverava očekivanja ovog žanra tako što možemo da vidimo scenu prilično eksplicitnog seksa, što i nije tako uobičajeno za tzv. ljubiće.

2. Zato što odmah nakon toga dobijamo potpunu banalizaciju bajki na pragu 21. veka i neko nam konačno govori istinu, bez uvijanja, onakvu kakva ona zaista jeste.

(foto: Screenshot)

3. Zato što je taj neko Carrie Bradshaw, i ona je jedan od najbitnijih razloga zbog kojih smo odmah zavoleli ovu seriju. Zar joj nije svako od nas pozavideo što joj se život sastoji iz klaparanja Manolo Blahnik potpetica po njujorškim trotoarima, pisanja o ljubavi i seksu i odlazaka na najekskluzivnije žurke na Menhetnu?

4. Upravo i zbog Manolo Blahnik i svih drugih predivnih cipela i odevnih komada koje će ona nositi.

5.  Zbog seksa. Mnogo seksa.

6. Zbog toga što smo konačno bili u prilici da vidimo kako se to provodi njujorška elita.

7. Zato što nam niko nije, kao ova seksi kolumnistikinja,  u tri rečenice razbio sve mitove koje imamo o ljubavi i to odmah na početku serije. „Dobrodošli u doba odsustva nevinosti. Niko više ne doručkuje kod Tifanija; niko ne doživljava afere koje se pamte. Umesto toga, doručkujemo u 7 ujutru i doživljavamo afere koje bismo zaboravili što je pre moguće.“

8. Zato što je odmah nakon toga postavila otvoreno pitanje: Zašto su žene u 30-im u problemu, čak iako su lepe, zgodne i uspešne? Zašto je takvih žena milion, a valjanog muškarca koji bi im parirao ni na puškomet?

9. Zato što nam je predstavila ovaj (i sve kasnije) probleme, ne samo iz ženskog ugla, nego i onako kako ga vide muškarci. Ponovo, bez uvijanja.

(foto: Screenshot)
(foto: Screenshot)

10. Zato što je pronašla rešenje za muško-ženske odnose kakav nam ne bi dala nijedna drugarica ili ženski časopis. Carrie je, na nagovor čuvene Samanthe Jones, pristupila seksu onako kako mu pristupaju muškarci, bez emocija.

11, Zato što se nakon toga osećala sjajno i što je uživala bez opterećivanja da li će je sutra nazvati. Muškarci i žene mogu da budu jednaki baš u svemu, i ona je to pokazala ovim primerom.

12. Samantha Jones je još jedan od razloga zbog kog smo već na prvu dali šansu ovoj seriji pre 18 godina. Kako je to ona jednom prilikom, doduše nešto kasnije, ukratko definisala: idealna kombinacija muškog mozga u ženskom telu. I, zaista, možda će je neko puritanski osuditi da je nemoralna, ali ćemo negde, u suštini, svi pozavideti ovoj PR menadžerki zato što ume da se prepusti svojim čulima u potpunosti umesto da oseća stege malograđanskog morala.

13. Zato što je upravo ona u ovoj epizodi pokušala da smuva gospodina Zverku. I to na krajnje perverzan način pušeći veoma sugestivno tompus u njegovom društvu.

(foto: Screenshot)
(foto: Screenshot)

14. Zato što je konačno u jednoj seriji prikazana žena koja u svojoj tašnici nosi kondome.

15. Zato što smo upoznali i ciničnu Mirandu Hobbes koja je ovoj uvrnutoj družini dala potpuno drugačiji ugao posmatranja stvari. Strogo feministički, veoma često mizandristički.

16. Zato što, i pored tog stava da je svaki muškarac kreten, nije ostala imuna na zavođenje zbunjenog Skippera koji je uspeo da vidi šta se krije iza njene ironične spoljašnosti.

(foto: Screenshot)
(foto: Screenshot)

17. Zato što smo bili u prilici da upoznamo i Charoltte York jer, ruku na srce, svako od nas je negde duboko u sebi ista sanjalica koja mašta da nas čeka princ iz bajke na belom konju i onda su živeli srećno do kraja života. 

18. Zato što se, i pored kršenja svih klišea, prva epizoda, ipak, završila dolaskom bogatog biznismena u crnoj limuzini (moderna verzija princa iz bajke) da spase izgubljenu kolumnistkinju. Možda su svima nama, ipak, potrebne bajke.

POSLEDNJE VESTI