in

Alyssa Milano pozvala na štrajk seksom zbog abortusa

Glumica Alyssa Milano pozvala je žene širom sveta na seksualni štrajk u znak protesta zbog strogih zakona o abortusu, koji će uskoro stupiti na snagu u američkoj državi Džordžiji, a žene će biti osuđene na kaznu doživotnog zatvora ukoliko urade abortus nakon šeste nedelje trudnoće.

Ono što je samo delić problema u ovom zakonu jeste činjenica da većina žena i ne zna da je u drugom stanju u šestoj nedelji trudnoće.

„Dok žene nemaju zakonsku kontrolu nad sopstvenim telima, mi jednostavno ne možemo da rizikujemo trudnoću. Pridružite mi se tako što nećete imati seks sve dok ne dobijemo nazad autonomiju nad telima,“ navela je glumica u svom obraćanju na Twitteru.

Brojni kritičari ističu kako glumica na pogrešan način tumači odnose muškarca i žene i dodaju kako je njeno mišljenje jednostrano i teži ka teoriji da štrajk pretpostavlja da seks uživaju samo muškarci i da su ženska tela roba koju muškarci mogu odbiti kao kaznu.

„Život pod patrijarhatom mi je već oduzeo sigurnost, autonomiju, prilike i poverenje u naše institucije. Sada treba da odustanem od seksa, i da se igram u fikciji da je to samo čip za transakciju za žene,“ komentar je jedne od brojnih žena koje su se usprotivile njenoj akciji.

Neke od njih su prokomentarisale kako glumica zloupotrebljava seks kao oružje u ostvarivanju ličnih interesa.

Njen poziv na seksualni štrajk privukao je neke pristalice, mada vjerovatno ne one koje je namjeravala. Protivnici pobačaja pohvalili su njenu ideju, iako su njihovi razlozi za podršku bili sasvim drugačiji.

„Potpuno se slažem s tobom, zbog seksa. Ali problem nije u “reproduktivnim pravima”. Pitanje je reproduktivne odgovornosti i vernosti. Niko ne bi trebalo da ima seksualne odnose dok ne bude spreman da prihvati privilegiju i odgovornost i podizanja djeteta,“ napisala je Lila Rose, predsednica organizacije za borbu protiv abortusa Live Action.

Glumica je odlučila da pozove prijatelje, kolege i mnogobrojne fanove na štrajk nakon što je guverner savezne države Džordžija, Brian Kemp, potpisao zakon koji će zabraniti abortus ako se otkrije fetalni otkucaj srca. To uključuje neke izuzetke, kao u slučajevima kada trudnoća izaziva rizik i dovodi u opasnost život trudnice.