in , ,

Angelina Jolie: Svetu treba više opakih žena, mene bi u prošlosti spalili

Američka glumica i aktivistkinja za ljudska prava Angelina Jolie objavila je autorski tekst za magazin Elle u kojem je navela da svetuN treba više opakih žena. Ona je istakla da bi u prošlosti bila spaljena na lomači zbog toga što je.

„Šta je to sa snagom želje slobodnog uma i tela, koja se smatrala tako opasnom kroz istoriju?“, pitanje je kojim je Jolie započela svoj tekst.

„Žene bi mogle biti optužene za veštičarenje zbog nezavisnog seksualnog života, zbog toga što govore o politici i religiji, ili se drugačije oblače. Da sam živela u ranijim vremenima, mogla sam više puta biti spaljena na lomači prosto zbog toga što bih bila ono što jesam“, napisala je glumica.

Ona se osvrnula i na rigorozne uslove u kojima i danas brojne žene žive.

„U mnogim zemljama videti ženu u javnosti da pleše ili peva je ilegalno. Iranske devojke koje objavljuju video zapise o plesu izazivaju ono što zakon i verska dogma ove zemlje i dalje smatraju neprihvatljivim za žene. Pomislite na procenjenih 200 miliona žena i devojčica koje su pretrpele sakaćenje genitalija ili otprilike 650 miliona žena i devojaka širom sveta koje su se venčale pre 18. godine. Na hiljade žena i devojčica svake godine ubijaju članovi porodica u takozvanim ubistvima iz časti“, podsetila je glumica na razne tipove nasilja nad ženama širom sveta.

„A kad su hiljade sudanskih žena ovog leta izašle na ulice Kartuma pozivajući na slobodne izbore u svojoj zemlji, došlo je do naređenja da se ‘razbiju devojke’, što je dovelo do niza, kako navode, silovanja koja su počinila snaga bezbednosti. Ništa od toga ne odbacuje ili umanjuje grozne zloupotrebe muškaraca i dečaka. Međutim, gledajući po celom svetu, moramo se zapitati – Zašto se troši toliko energije da žene ostanu u sekundarnom položaju?“, pita ona.

Angelina ističe da je svetu potrebno više opakih žena koje su jednostavno umorne od nepravde i zlostavljanja. Kako kaže, ukoliko se opakošću smatra to što žena ne odustaje i odbija da sledi pravila i kodekse, i ne želi da se odrekne svog glasa i prava, onda nam je potrebno više opakih žena.

„Ne bude se žene svako jutro sa željom za borbu. Želimo da budemo u stanju da budemo blage i negovane, graciozne i voljene. Nisu svi rođeni da se bore. I nemamo nikakvih magičnih moći. Ono što imamo je mogućnost da podržimo jedne druge i radimo s mnogo neverovatnih muškaraca koji vrednuju i poštuju žene kao one koje su im jednake“, naglasila je glumica.

Angelina Jolie važi za jednu od velikih aktivistkinja za ljudska prava, a naročito prava žena. On je prošle godine pozvala i NATO da se uključi u borbu protiv silovanja u okviru svoje međunarodne kampanje za zaštitu prava žena.

„S ljubavlju svim opakim ženama i muškarcima koji ih razumeju“, završila je Jolie svoju priču u magazinu.