Bila je više od princeze u zlatnom bikiniju: Neverovatan život Carrie Fisher

Zauvek će biti upamćena kao buntovnica Leia Organa (foto: LucasFilms)

Glumica Carrie Fisher preminula je u utorak i za sobom ostavila neverovatnu četiri decenije dugu karijeru i iza i ispred kamera.

Najpoznatija je svakako po ulozi Princeze Leje u serijalu Ratovi zvezda, ali Carrie je odrasla uz poznate roditelje, pevača Eddija Fishera i glumicu Debbie Reynolds i odmalena bila direktno izložena pažnji javnosti.

Evo kratkog osvrta na neverovanan život i karijeru i njene nezaboravne uloge u filmovima Braća Bluz i Kad je Hari sreo Sali, kao i ogromnu hrabrost koju je pokazala objavljivanjem brutalno iskrenih memoara i otvoreno govoreći o menatlnoj bolesti sa kojom je živela.

Carrie je za sobom ostavila majku i ćerku Billie Lourd, takođe glumicu, koju mlađa publika poznaje po ulozi u seriji Scream Queens.

Carrie Fisher je rođena 21. oktobra 1956. godine kao ćerka zvezda pedesetih godina prošlog veka, pevača Eddija Fishera i glumice Debbie Reylnolds.

Fisherova je već sa 15 godina počela sa glumom, pojavivši se pored majke u bordvejskom mjuziklu Irene 1973. godine.

Carrie Fisher & Debbie Reynolds, 1973. A photo posted by francesco foschini (@foscoascensore) on

1975. godine glumila je u svom prvom filmu Shampoo, pored Warrena Beattyja.

(foto: Columbia Pictures)

Dve godine kasnije dobila je ulogu koja će je učiniti legendom: 1977. godine postala je Princeza Leja u prvom filmu iz serijala Ratovi zvezda.

(foto: Screenshot)
(foto: Screenshot)

Leja je bila odlučni vođa i njena frizura – dve punđe oko ušiju – postala je njen zaštitini znak i prepoznatljiva koliko i sami film.

Tada 19-godišnjakinja, Carrie je postigla ogroman uspeh ovom ulogom širom sveta.

A photo posted by Emily (@femmedelalune_) on

Nakon uloga u nekoliko TV filmova, vratila se ulozi koja je proslavila, u nastavku Imperija uzvraća udarac iz 1980. godine.

(foto: Licasfilm)
(foto: Lucasfilm)

Iste godine glumila je i bivšu ljubavnicu željnu osvete u hit komediji Braća Bluz.

(foto: Universal Pictures)
(foto: Universal Pictures)

Njen ljubavni život takođe je privlačio puno pažnje javnosti, a početkom ’80-ih je nekoliko godina bila u vezi sa muzičarem Paulom Simonom, sa kojim je kratko bila i u braku između 1983. i 1984. godine.

A photo posted by tara.♀ (@tara_the_squid) on

Zanimljivo je da je na snimanju Braće Bluz, njen kolega Dan Aykroyd zaprosio. “Dan me zaprosio u mojoj prikolici na snimanju. Počela sam da se gušim od prokelja, on me spasao i nekoliko minuta kasnije me pitao da se udam za njega”, rekla je Carrie u jednom intervjuu za časopis People.

A photo posted by Mer Girl (@evelynnyukio) on

1983. godine ponovo snima Ratove zvezaPovratak Džedaja.

(foto: Lucasfilm)
(foto: Lucasfilm)

  I još jednom njena odeća odlazi u legendu – u ovom slučaju to je zlatni bikini koji je nosila kao zatvorenica Džaba Hata.

(foto: Lucasfilm)
(foto: Lucasfilm)

“Smešno je to što bih ja volela da sam znala da sam seks simbol. Tako je to čudno”, rekla je glumica o čuvenom kostimu dok je prošle godine promovisala nastavak Sila se budi. “Ja to tada nisam tako videla. Ni najmanje sebe nisam zanišljala kao sek simbola”.

Misleći da su godine Ratova zvezda iza nje, Fisherova se krajem osamdesetih okreće pisanju. Najpre izdaje poluautobiografski roman Razglednice iz pakla.

A photo posted by Cara (@ladyvader139) on

Ova satira opisuje njen život sa slavnom majkom i nekadašnju zavisnost od droge. Roman je postao bestseler, a Carrie je adaprirala u scenario za film istog naziva, koji je 1990. godine režirao Mike Nichols, a glumile su Maryl Streep i Shirley MacLaine.

Sledeće dve decenije postala je ‘doktor za scenarija’ iz senke, na hitovima poput Smrtonosno oružje 3, Smrtonosni virus i mnogim drugima, a pisala je i šale za dodelu Oskara. Takođe je pomagala i Geoge Lucasu na scenarijima za nove nastavke Ratova zvezda.

Ali glume se nije potpuno odrekla. Njene najpoznatije uloge iz 80-ih su u filmovima Komšije iz pakla, pored Toma Hanksa i Kad je Hari sreo Sali.

(foto: Columbia Pictures)
(foto: Columbia Pictures)

  Tokom 2000-ih je takođe imala zapažene uloge i gostovanja u serijama poput 30 Rock i Seks i grad, kao i svoju monodramu Wishful Drinking.

(foto: NBC)
(foto: NBC)

  Ali 2014. godine najavljeno je snimanje novog nastavka Ratova zvezda sa originalnom postavom i ponovo se vratila u centar pažnje.

(foto: EW)
(foto: EW)

  Carrie je njen lik, sada Genrela Leju, u Sili  opisala rečima: “Usamljena. Pod velikim pritiskom. Posvećena kao i uvek svom cilju, ali čini mi se da se oseća poraženo, umorno i besno”.

(foto: Disney)
(foto: Disney)

Fisherova neće ostati upamćena samo po ulogama već i svojoj jedinstvenoj ličnosti i iskrenosti kad god bi u javnosti govorila o svojoj mentalnoj bolesti i zavisnosti. Početkom 2000-ih je prvi put progovorila o borbi sa bipolarnim poremećajem. I u svojim knjigama i javnim obraćanjima uvek je otvoreno govorila o borbi sa drogom. Jednom je priznala da je tokom snimanja nastavka Imperija uzvraća udarac bila na kokainu. Poslednjih godina uvek se u javnosti pojavljivala uz svog psa Garyja i brutalno iskreno odgovarala na pitanja novinara.

A photo posted by Gary Fisher (@garyfisher) on

Tako je na konferenciji za štampu tokom promocije filma Sila se budi izjavila da je bila pod pritiskom da smrša. “Nisu želeli da angažuju celu mene, već samo moje tri četvrtine”, izjavila je tada.

(foto: Wenn)
(foto: Wenn)

I nedavno, na promociji najnovije knjige The Princess Diarist otkrila je do sada nepoznate detalje o ‘napetoj ljubavnoj aferi’ sa Harrisonom Fordom tokom snimanja prvih Ratova zvezda.

A photo posted by Han Solo (@han.ssolo) on

Ovo su neke od najpoznatijih citata Carrie Fisher.

O poznatim roditeljima: “Ja sam zaista proizvod parenja unutar Holivuda. Kada se dve poznate ličnosti spare, rezultat je neko poput mene”.

O ulozi Princeze Leje: “Leja me prati kao ustajali miris”.

O mentalnoj bolesti: “Veoma sam svesna toga koliko sam luda”.

O borbi sa zavisnošću: “Droga me je činila normalnijom”.

Fisherova je nedavno završila snimanja Ratova zvezda: Epizode VIII i iznenada je umrla nakon srčanog udara koji je doživela u avionu.

A photo posted by HELLO! US (@hellomagus) on

“Ceo svet je voleo i veoma će nam nedostajati”, stoji u izjavi za medije njene ćerke Billie.

Povezane vesti

Back to Top