Čekajući ‘Melodramu’: zašto je Lorde osvojila ceo svet, a onda nestala na 3 godine?

(foto: Rolling Stone)

Do 2013. godine nismo ni čuli za nju. A onda su svi samo pričali o njoj i pesmi Royals, a potom i albumu Pure Heroine izdatom iste godine. Naredne je snimila pesmu Yellow Flicker Beat za jednu od trenutno najpopularnijih serija Igre gladi, a onda kada su svi očekivali drugi studijski album, ona se povukla u ilegalu i potpuno nestala sa scene. Naravno, govorimo o najpopularnijem mejnstrim autsajderu – Lorde.

Ono što možda niste znali o ovoj (za holivudske standarde) toliko običnoj devojci da je to postalo neobično, je to da je hrvatsko-irskog porekla i da njeno građansko ime glasi Ella Jelić O’Connor. Rođena je sredinom 90-ih na Novom Zelandu, gde je i odrasla pod patronatom majke, hrvatske pesnikinje Sonje Jelić, koja je svojoj ćerki uvek kupovala na poklon knjige, koje su izgradile njen neobično zreli stil pisanja za jednu 15-godišnjakinju, kako će se nešto kasnije čuditi muzički kritičari širom sveta. „Čitala sam uporedo dečje knjige, ali i neke za koje nisam bila zrela, poput Selindžera sa čijim me je stvaralaštvom majka upoznala prerano.“

Iako su teme njenog debitantskog albuma bile odrastanje i klasne razlike koje su naročito izražene u njenom okruženju, Lorde je zaokupila pažnju i mnogo starijih od sebe, a zrelost se nije nazirala samo u stihovima, nego i u glasu i načinu pevanja koji je bio nešto potpuno novo i drugačije na top listama širom sveta.

Međutim, Lorde je uspela da ostane svoja, iako je preko noći dobila planetarnu slavu, novac i slobodan ulaz na najekskluzivnije žurke širom sveta (uključujući i družinu Taylor Swift). Mlada umetnica nije dozvolila da je sve to ponese, a njena prva ljubav možda i najbolje govori o tome. Iako su joj se nabacivale brojne svetske face, ona nije odabrala još jednog mladog glumca ili pevača sa savršenim osmehom i trbušnjacima. Mladi fotograf azijatskog porekla James Lowe bio je sve samo ne Holivud. Njihove zajedničke fotografije tako su neusklađeno izgledale među ostalim paparaco fotkama na stranicama žute štampe. Njih dvoje su bili dvoje klinaca koji su se voleli bez (inače veoma dobro plaćenih reklamnih) Starbucks kafa za poneti u rukama, bez Chanel torbi ili Tiffany nakita. Oni nisu imali ništa na čemu bi im pozavideo prosečni tinejdžer, naučen od malih nogu da neće imati skupe stvari koje će uvek želeti. Ništa, osim ljubavi.

(foto: Evan Tetreault)

A onda je mlada Lorde naučila i prvi put u životu kako je to kada ti je srce slomljeno. I, ne, nismo je čuli kako daje ekskluzivne ispovesti u tome za magazin People ili na kauču kod Ellen. Ona je, prema sopstvenom priznanju, odlazila po nasumičnim klubovima i plesala po celu noć, među gomilom ljudi koji bi možda samo pomislili da je ona neko ko liči na onu devojku koja peva Royals, ali to verovatno nije ona.

3 godine nije bilo ni traga ni glasa od nje, a specifični zvuk albuma Pure Heroine je, kako to obično biva kada se pojavi nešto novo i drugačije, postao nešto što smo u manje ili više dobrim interpretacijama čuli u novim pesmama brojnih izvođača.

A onda se Lorde vratila sa novim singlom koji je bio sve ono što nismo očekivali od nje. Dens-pop numera sa zadahom nekih starovremenih disko hitova, ali sa prepoznatljivom oštricom kada je reč o tekstu, bez uvijanja i ulepšavanja. „A sada naručujemo različita pića u istim barovima. Ona misli da ti voliš te odlaske na plažu. Kakav si ti lažov…“

Kao još jednu najavu drugog studijskog albuma mogli smo da čujemo i potpuno svedenu baladu Liability u kojoj snaga počiva samo na njenom glasu i još jednom do srži iskrenom tekstu, bez pompeznosti, onako kako to samo Lorde ume, jer ona piše samo o onome o čemu nešto zna. „Istina je da sam samo igračka u kojoj drugi uživaju dok se ne zasite svih njenih trikova, a onda im dosadim. Tada mi kažu da sam previše za njih, da sam im samo teret.“

U poslednjem intervjuu za Rolling Stone, na čijoj se naslovnici našla, objasnila je da je naziv albuma Melodrama nadahnut time što je jednog jutra shvatila da je sve ono kroz šta je prošla nakon raskida bilo upravo to – melodrama. I tek onda je shvatila da ponovo ima o čemu da piše i da pruži nešto novo svetu, umesto da je izdala novi album onda kada su to svi očekivali. Ona je morala da provede neko vreme sa prijateljima i porodicom i zaboravi sav onaj paralelni univerzum koji joj je Holivud doneo. Zato je Lorde Lorde. Zato jedva čekamo 16. jun da čujemo šta nam je to sada pripremila ta devojka čiju je muziku David Bowie opisao kao ‘muziku sutrašnjice’.

„Razmišljam o životu u pozajmljenom Gucci odelu za fotkanje“, napisala je ona uz poslednju objavljenu fotografiju na Instagramu. I, da, nešto takvo može samo ona.

(foto: Instagram/lordemusic)
(foto: Instagram/lordemusic)

POSLEDNJE VESTI