Search
Close this search box.

Da li je Sunđer Bob gej: Zbog čega je bitno da crtani filmovi imaju LGBTQ+ likove

Mesec jun obeležava se kao Mesec ponosa u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i dobrom delu svetu, odnosno mesec u kome se proslavlja LGBTQ+ zajednica.
Zbog čega je baš jun mesec ponosa? Zbog toga što se 28. jun 1969. godine odigrala Stounvolska revolucija, kada su se LGBTQ+ osobe suprotstavile policijskoj raciji, tokom protesta koji su trajali tri dana. Ovaj događaj se označava kao početak savremenog LGBT pokreta, a 28. jun je Međunarodni dan ponosa LGBT osoba. Naravno, kapitalizam je i ovde upleo svoje ruke, pa se čini da se kompanije u SAD svakog juna utrkuju koja će pokazati da joj je više stalno do LGBTQ+ zajednice: neke samo formalno, a neke i finansijskom podrškom organizacijama koje se bave podrškom zajednice. Dečiji kanal Nickelodeon prošle je nedelje tvitovao da „slavi mesec ponosa zajedno sa LGBTQ+ zajednicom i njihovim saveznicima“, uz fotografije transrodnog glumca Michaela D. Cohena iz serije Henry Danger, Avatara Korre iz serije Legenda o Kori, koja je biseksualna, ali i Sunđer Boba, čija seksualnost nije do sada dovođena u pitanje. Odmah se digla kuka i motika, uglavnom bez razloga: iako je autor serija o Sunđer Bobu ranije izjavio da je njegov lik aseksualan, mnogi su pomislili da je sada jasno da je imaginarni crtani lik gej. I dok su mnogi pozdravili ovakvu odluku televizijskog kanala, mnogi su je i osudili bez razloga.

A zbog čega je važno da se LGBTQ+ pojavljuju u serijama i filmovima za decu?

Ne, nije u pitanju propaganda, nametanje stava ili izbora – jer biti pripadnik LGBTQ+ zajednice nije ni stav ni izbor – već se tako rodiš ili ne. I dok su ovakvi likovi do nedavni bili ili potpuno izbrisani iz serija ili krajnje karikirani i predstavljeni kroz stereotipe, to konačno počinje da se menja. Mnogim ljudima nemoguća je ideja da poznaju neku LGBTQ+ osobu, iako su one svuda oko nas. Zbog toga je važno prikazati ih u serijama, filmovima, pa i crtanim filmovima, kao sastavni deo svačijeg života. Ovim se zajednici daje ne samo na vidljivosti, već se deca uče prihvatanju različitosti i toleranciji. Ovim se zabrinutoj deci koja misle da su jedina i sama na svetu daje šansa i nada da shvate da nisu, iako misle da su drugačiji. I ne, dragi zabrinuti moralisti, dete ne može „postati gej“ ako gleda crtani film. Može samo da nauči da voli i ne širi mržnju, a to bi dobro došlo i nekim odraslim ličnostima.

POSLEDNJE VESTI