in

Domaće zvezde u svetu: Karleuša najpopularnija u Americi, Severina dominira u Rusiji


Svetlana Ceca Ražnatović, Jelena Karleuša, Severina i Seka Aleksić su samo neke od pevačica koje već godinama uspešno zabavljaju domaću publiku. A uz pomoć zanimljive Googlove aplikacije saznali smo i gde se još u svetu slušaju njihovi hitovi.

Naime, Google ima opciju da prikaže koji termini se najviše pretražuju u određenim delovima sveta, ali i da rangira najpopularnije. Po njihovoj statistici, imena Svetlance Cece Ražnatović, Severine, Seke Aleksić i Jelene Karleuše nisu poznata samo u našim krajevima, već se pretražuju širom sveta. Da budemo tačniji, Sekino ime se u poslednjih godinu dana pretraživalo u čak 26 različitih regija (država), Cecino u  33, Severinino u 34, a Jelenino u 35.

A upoređivanjem ove četiri pevačice, Google je došao do zaključka da su Severina i Jelena naše najpopularnije pevačice, što se da videti i na karti dole. Prema njihovim podacima, ime Jelene Karleuše se najviše guglalo u Severnoj Americi, Indoneziji, državama Evrope kao što su Španija, Engleska, Nemačka, Švedska, Norveška i naravno Turska. Njeno ime se takođe najviše pretraživalo i u Srbiji i Bosni i Hercegovini, dok je Severina bila popularnija u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Za Severinu se takođe čulo i u Rusiji, Francuskoj, Italiji, Poljskoj, Mađarskoj, Austriji, Rumuniji i Bugarskoj, ali i Australiji, Brazilu i Indiji. U odnosu na mlađe koleginice, Ceca je bila natraženija u Albaniji. A Seka je posebno zanimljiva u Finskoj.

Ipak kada je muzika u pitanju, tj. pretraživanja na YouTubu, ova karta izgleda potpuno drugačije, jer na njoj dominira plava boja. Ceca je definitivno naša najslušanija pevačica, a njeni hitovi se slušaju širom Evrope, Rusije, Australije i Amerike. Severina ostaje najpopularnija u Hrvatskoj, Mađarskoj i Poljskoj, dok Jelena nastavlja da dominira Turskom.

Zanimljiva je i karta koja prikazuje statistiku pretraživanja fotografija na Googlu, jer se tu pojavljuju i druge države sveta. Prema ovim podacima, Cecine slike se najviše traže u Kanadi, Indiji, Australiji, Bugarskoj, Rumuniji i naravno Srbiji. Severinine u Hrvatskoj i Mađarskoj, u državama Južne Amerike kao što su Brazil, Argentina, Bolivija i Kolumbija, ali i na Tajlandu, Japanu i Novom Zelandu. Karleušine slike se traže u ostalim krajevima Evrope, uključujući i Rusiju, Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku, Peruu, Saudijskoj Arabiji, Iraku, Iranu, Egiptu, Senegalu, Južnoj Africi, Indoneziji i Maleziji, a Sekine slike traže i u Uzbekistanu.

***Napomena: Pošto su u pitanju nijanse, ovi podaci nisu 100% tačni. Prilikom prvog pretraživanja bilo je naznačeno da se ime Seke Aleksić najviše pretraživalo u Finskoj, a već sledeći put ta regija je ostala prazna, a Japan je bio obojen crvenom bojom.