Glumica Bojana Novaković Dua Lipi: Tvoja mapa je fašistička

Bojana Novaković, srpska glumica koja živi i radi u Americi, odgovorila je pevačici poreklom s Kosova Dua Lipi na njen nedavni status koji je objavila na društvenim mrežama.

Naime, Lipa je postavila mapu Velike Albanije nazvavši je “autohtonom”, a usput napala i svetskog giganta „Epl“ jer Kosovo na jednoj od objavljenih mapa nije odvojio kao zasebnu državu od Srbije.

Novakovićeva se u odgovoru na Instagram storiju obratila Dua Lipi rečima da je bila zamoljena od strane nekoliko svojih prijatelja da joj odgovori pre nekoliko nedelja.

Ona je, kako ističe, odlučila da se bura oko objavljivanja prvo stiša, pa joj je odgovorila danas.

„Prvo, da rešimo dilemu oko Epla. Na njihovu sramotu, oni čak nisu ni prepoznali Kosovo na svojoj mapi. Ni kao provinciju, ni državu, niti kao nezavisnu republiku. To je problem. Ako nema Kosova, gde su naši manastiri, crkve i spomenici? Gde su tvoji roditelji rođeni? To je bolno za sve nas“, započela je odgovor Novakovićeva.

Ona je Albanku razumela da želi svoju državu predstavljenu na mapi, ali je to nemoguće jer ta država nije priznata nigde.

„Svaka mapa koju sam videla u poslednjoj deceniji imala je Albaniju i Kosovo na sebi. Nemam ajfon i, kao veći deo sveta ne gledam u epl mape, ali svi možemo da vidimo Kosovo, jer je tu.”

Novakovićeva je dalje pevačici održala lekciju iz istorije istočne Evrope, koju je nazvala kotlom u kojem su se mnoge nacije pretapale, osvrnuvši se na njenu objavu „autohtone“ Albanije.

„Mapa koju si stavila je od države koja ne postoji, zato što je to nacionalistička, fašistička predstava Velike Albanije koja bi da pripoji četiri okolne države. Ona je simbol nacionalizma, fašizma i ksenofobije. Naš ekvivalent tome bi bila ‘Velika Srbija’, mapa koju ja nikada nisam postavljala jer ne podržavam bilo koji nacionalizam u istočnoj Evropi, bez obzira koliko hiljada godina Sloveni ovde postoje. U sadašnje vreme, nacionalizam će srušiti sve nas, a ja neću da nam budućnost bude konglomerat nacionalističkih država“, kaže Srpkinja.

PRIJAVI SE ZA NEWSLETTER

POSLEDNJE VESTI