Isključi svetlo, osvetli problem!

U subotu, 28. marta u 20:30 časova po lokalnom vremenu, stotine miliona ljudi na svim kontinentima, u 24 vremenske zone, isključiće svetla u okviru akcije Sat za našu planetu, koju organizuje WWF – Svetski fond za prirodu. Inicijativa Sat za našu planetu nastala je 2007. godine u Sidneju, a već 2009. i Srbija se priključila ovoj manifestaciji.

„Većina eksperata se slaže da će klimatske promene izazvati veću učestalost ekstremnih klimatskih posledica kao što su poplave, klizišta, požari i suše. Neophodno je da u svakodnevnom životu brinemo o životnoj sredini koja nas okružuje, da smanjimo ekološki otisak, odnosno ublažimo uticaj našeg načina života na prirodu“, izjavila je Duška Dimović, direktorka programa WWF-a u Srbiji na konferenciji za medije koja je organizovana danas u Ustanovi kulture Parobrod.

 

„Od kritične važnosti je smanjenjenje emisije gasova koji pojačavaju efekat staklene bašte, energetska efikasnost i primena ekološki prihvatljivih rešenja za proizvodnju energije. Pozivamo sve građane da isključe svetla u subotu 28. marta i uključe se u akciju „Sat za našu planetu“, dodala je Dimović.

Prošlogodišnja akcija je po broju učesnika nadmašila je rekord – obeležena je u 160 zemalja u preko 7000 gradova.

Centralne manifestacije u okviru akcije Sat za našu planetu biće održane u subotu 28. marta 2015. godine, od 20.30 časova do 21:30, na Trgu Republike u Beogradu, Trgu slobode u Novom Sadu i u Nišu na Niškom keju. U Beogradu će ovom prilikom na Trgu Republike biti organizovana izložba u mraku pod nazivom Isključi svetlo, osvetli problem, a nastupaće i dečji hor Kolibri. Posetioci će, moći da pogledaju izložbu u mraku, zapravo okretanjem pedala na stacionarnim biciklima osvetliće problem i videti panele na kojima su prikazani problemi uzrokovani klimatskim promenama.

WWF – Svetski fond za prirodu u Srbiji poziva sve građane da se uključe u akciju i daju svoj doprinos prisustvovanjem javnim događajima u gradovima širom Srbije, ali i uključivanjem u Facebook likovni konkurs.

PRIJAVI SE ZA NEWSLETTER

POSLEDNJE VESTI