in

Jane Fonda u 77. godini napisala pismo mlađoj sebi: Uči iz svojih grešaka

Glumica je iskreno opisala svoje detinjstvo, borbu sa zavisnošcu i traume iz mladosti (foto: Wenn)
Glumica je iskreno opisala svoje detinjstvo, borbu sa zavisnošcu i traume iz mladosti (foto: Wenn)

Oskarovka Jane Fonda ponovo privlači dosta pažnje. Nedavno je dobila nominaciju za Zlatni globus za komediju Grace and Frankie, a u 77. godini izgleda zaista odlično.

Jane je u mladosti bila posvećeni kativista u borbi protiv kapitalizma
Jane je u mladosti bila posvećeni kativista u borbi protiv kapitalizma

Ona je odličila da se osvrne na svoj ispunjen život, karijeru i politički aktivizam, pa je napisala pismo mlađoj sebi u kom opisuje traume iz detinjstva, životna razočarenja i to kako se sada nosi sa starošću .

„Draga Jane,

ti to sada ne znaš, ali tvoj život će biti veliki krug, proći ćeš kroz mnoge mračne periode u kojima ćeš misliti da za tebe nema budućnosti, kada nećeš znati ko si i kada ćeš osećati da te niko nikada neće voleti.

Ti sada želiš da budeš muško, po mogućstvu dečak Indijanac, da živiš u divljini i nevidljivo, tiho i potajno prolaziš kroz nju. Bićeš seksualno zlostavljana u sedmoj godini, baš kao i tvoja majka kada je bila dete. Kada budeš napunila 12, tvoja će majka izvršiti samoubistvo i sva hrabrost i srčanost koju si imala ranije će nestati.

Mislićeš da moraš da budeš savršena da bi te drugi voleli, a to je značilo da si mršava, lepa, privlačna i svakako ne ljuta. Moraćeš da budeš dobra devojčica da bi te voleli. Ovakav nametnuti način života će te odvesti do mnogih zavisnosti sa kojima ćeš se boriti većinu svog života. Oba tvoja roditelja se brinu samo o sebi, pa tokom odrastanja nećeš znati šta je to ljubav. Ali na kraju ćeš shaviti da su roditelji dali sve od sebe. Sećaćeš ih se sa setom, ljubavlju i oproštajem i postaćeš samostalna osoba.

Želela bih da mogu da ti objasnim da će sve bolne stvari koje će ti dogoditi u životu doprineti da postaneš jača i osećajna osoba. Tvoja najveća vrlina je ta što se nećeš isključiti i postati cinik. Postaćeš aktivista. Shvatićeš da će to dati neku svrhu tvom životu za koju misliš da je sada nemoguća. To će biti najamnina koju ćeš platiti za život.

Kasno ćeš sazreti, pa se neće dogoditi skoro, ali tvoja sposobnost da budeš iskrena sa sobom, želja da sve to ima nekog smisla, da učiš iz svojih grešaka, će doprineti da spoznaš život i ženu hrabru, maštovitu i prilagodljivu.

Dok čitam ovo, uskoro punim 78 godina. I iako verujem da ćeš teško poverovati u to, nikada nisam bila srećnija. Sve je bilo vredno toga, i dobro i loše u životu. Zato ne odustaj. Ponosna sam na tebe jer nikada nećeš pristati na manje od onoga što zaslužuješ.

S ljubavlju, Jane“.