On ne menja samo sliku tipičnog deteta poznatih ličnosti, nego i izgled tradicionalnog muškarca

(foto: Instagram/c.syresmith)

Modna pravila se menjaju iz decenije u deceniju, a povezanost celog sveta putem društvenih mreža je učinila da drastične promene osećamo i iz godine u godinu. Pogledajmo samo koliko se promenila muška garderoba u poslednjih deset godina. Od frajera u sportskim trenerkama ili, eventualno, širokim pantalonama i košuljama ležernijih krojeva i zagasitijih boja, došli smo do toga da na prvi pogled ne možemo da razlikuje model muških i ženskih pantalona, sve nijanse su prisutne, pa čak i drečava pink, a o elementima animal printova, cveća i drugim detaljima da i ne govorimo. Do pre 10 godina su muškarci u tajnosti uklanjali nekoliko dlačica kako im se obrve ne bi spojile, u nadi da to niko neće primetiti, dok je danas opšteprihvaćena slika muškarca koji ima podjednako pravilno uređene obrve kao devojka, a ni puder i kompletna depilacija nisu ništa neobično.

Ipak, ako smatrate da će se ovo pomeranje granica među polovima tu završiti, varate se, jer će ono, krupnijim ili sitnijim koracima, u zavisnosti od zatvorenosti ili otvorenosti sredine, ići sve dalje i dalje.

(foto: Instagram/c.syresmith)

Jedan od pionira ovog brisanja granica između tradicionalnih slika koje imamo o muškarcima i ženama je Jaden Smith, 18-godišnji sin Willa Smitha, koji je nebrojeno puta dosad privukao pažnju javnosti zbog toga što je, zajedno sa svojom sestrom, postao najsvetliji primer toga da deca poznatih ličnosti ne moraju biti bahata i razmažena, kao i da im novac nije prioritet u životu, nego samo dodatna pogodnost. Jaden je osvojio ceo svet time što je još na samom početku tinejdžerskog doba iznosio veoma zrele stavove, i naprosto plenio inteligencijom, obrazovanjem, kulturom i načitanošću.

(foto: Instagram/c.syresmith)
(foto: Instagram/c.syresmith)

Sve to se nije promenilo do danas, a sinoć je u njegove ruke otišla nagrada Britanskog Modnog Koncila za Novu modnu ikonu, a direktor Louis Vuittona Nicolas Ghesquière opisao ga je rečima: “Jaden predstavlja generaciju koja je asimilovala sve kodove slobode; odnosno generaciju kojoj nije potrebno postavljati pravila o bilo čemu, pa ni o polovima. To što Jaden nosi skunje je toliko prirodno na njemu da me to podseća na period kada su se nekada davno žene ‘drznule’ da nose sakoe i muške mantile, što je za to vreme predstavljalo presedan.”

U okviru ovog teksta ste mogli da vidite neke od zanimljivih Jadenovih fotografija i razmislite da li biste voleli da i momci sa naših ulica izgledaju ovako. Ili možda treba da prođe još 10-ak godina pre nego što takvo nešto postane prihvatljivo?

Povezane vesti

Back to Top