Prijateljstvo s povlasticama: 12 stvari koje moraš znati o ovakvom odnosu

KO ISPADA IZ SURVIVORA?

Ostavi podatke i saznaj pre drugih sve informacije o Survivoru

U 21. veku seks definitivno više nije tabu, ali čini se da što otvorenije pričamo o toj temi, ljubav sve više postaje tabu.

Stupanje u intimne odnose sa potpunim neznancima je za mnoge jedina varijanta koja dolazi u obzir, jer sa sobom ne nosi nikakvu odgovornost prema osobi sa kojom delimo postelju.

Za one koji baš i nisu skloni deljenju intime sa potpunim neznancima ‘seks sa povlasticama’ deluje kao sjajno rešenje. U pitanju je osoba koja nam je prijatelj i jasno definisane granice sve čine mnogo lakšim. Međutim, ako smo nešto naučili iz brojnih holivudskih filmova na tu temu, onda je to da to obično ne ostane ‘seks bez posledica’.

Pre nego što se upustiš u ovakvu vezu trebalo bi da razmisliš o nekoliko stvari ili da ih naprosto primeniš.

1. ODREDI NEKA TEMELJNA PRAVILA: Odluka da želiš s nekim iz društva seks bez obaveza može potencijalno uništiti vaše prijateljstvo i uništiti odnos između vaših zajedničkih prijatelja. To je očito zadnja stvar koju želite i ti i on, stoga donesite pravila u kojima će se znati na čemu ste i što ste pre i posle takve veze, kako bi se izbegla razaranja u vašem društvu, ali i  između vas.

2. ISKRENOST JE KLJUČ SVEGA: Morate imati otvorenu komunikaciju. Oboje morate biti sigurni da ste na istoj stranici, ako neko počinje gajiti osećaje ili da gleda ovo drugo drugačije, morate to reći. Trebalo bi da budete sigurni da je između vas dvoje sve transparentno.

3. NE GOVORI OSTALIM PRIJATELJIMA ZA VAS DVOJE: Poslednja stvar koju oboje želite je trač koji se širi poput požara. To će samo dovesti do postavlja pitanja i potencijalne uzrujanosti.

4. ALI NEMOJ BITI IZNENAĐENA AKO SAZNAJU: Čak i ako vas dvoje nekako uspevate da sačuvate vašu tajnu vezu od svih svojih drugih prijatelja, oni nisu glupi. Vaši će prijatelji početi da primećuju male razlike u vašim ponašanjima uopšte i jedno prema drugom.

5. AKO I SAZNAJU, BUDITE OBOJE ISKRENI PREMA NJIMA: Vi ne želite napetost u društvu, ako ljudi osete da nešto skrivate od njih, budite oboje iskreni. Neka znaju što se zaista događa i da im niste rekli zato što niste hteli da to postane velika stvar, jer za vas dvoje nije.

6. REALNO, POSTOJI JEDNA MOGUĆNOST POJAVLJIVANJA OSEĆAJA IZMEĐU VAS: Niste pokrenuli vezu bez obaveza samo tako, vi ste prvo započeli prijateljstvo i već ste osetili da vam odgovara vaše prijateljstvo, da vam je ugodno da se družite i sada vam je jednino nedostajala jedna komponenta – seks. Jedino bi to mogla biti opasna kombinacija ako niste u potrazi za pravom vezom.

7. BUDITE OBOJE SIGURNI DA STE EMOCIONALNO STABILNI PRE NEGO UPADNETE U SEKS BEZ OBAVEZA: Seks bez obaveza bi trebalo da bude spoj bez emocionalne vezanosti. Ako ste oboje odlučili da ćete se viđati bez obaveza trebalo bi da se pripremite i budete sigurni da ste emocionalno spremni da se nosite sa tim. U ovakvom odnosu ne postoje jutarnje porukice i ne treba da očekuješ da će on doleteti kada se ne osećaš dobro da ti skuva supu ili čaj.

8. NEMA LJUBOMORE AKO ON RAZGOVARA SA DRUGOM: Zato se i zove seks bez obaveza. Dakle, znači da ste oboje i dalje u potrazi za nekim ko bi potencijalno mogao zadovoljiti vaše potrebe na romantičan način. Ako on razgovara s nekim, to bi isto trebalo da učiniš i ti. Budi otvorena i prema nekim novim vezama.

9. NEMOJTE DA KONTROLIŠETE JEDNO DRUGO: Nemojte početi da razmišljaš kao da ste u vezi, osim ako je to ono što tražiš. Nemoj ga nazvati i zaželeti ga u krevetu ako zapravo imaš skrivene osećaje prema njemu. To će samo završiti kobno za tebe. Nemoj ga kontrolisati, nemoj uticati na njegove odluke, jer vi ste i dalje prijatelji i tako bi i trebalo da se ponašate.

10. SETI SE KAKO BI SE MOGLO ZAVRŠITI: Pre nego što ste se složili da imate vezu bez obaveze, razmislite kakav ćete odnos imati ako neko nekoga pronađe. Ako niste spremni da potencijalno rizikujete gubitak te osobe kao prijatelja možda ovakav odnos i nije najbolja odluka za vas dvoje.

11. NA POČETKU BUDI SIGURNA KOJI SI TIP OSOBE: Ako si zaljubljive prirode i emocije te vrlo brzo preplave, onda seks bez obaveze nije za tebe. Ovakav odnos nije za svakoga, što je sasvim u redu.

12. POŠTUJTE JEDNO DRUGO: Očito ti je do njega stalo, stoga nećeš učiniti ništa namerno što bi ga moglo povrediti i to od samog od početka. Poštujte želje i granice jedno drugom, jer vi ste bili prijatelj pre svega, i trebalo bi već da budete u potrazi za međusobnim najboljim interesima.

POSLEDNJE VESTI