Search
Close this search box.

Ruskinji pred Evroviziju želeli smrt i proterivanje

KO ISPADA IZ SURVIVORA?

Ostavi podatke i saznaj pre drugih sve informacije o Survivoru

Predstavnica Rusije na Eurosongu, Maniža, jedna je od učesnika koji su se istakli u prvom polufinalu Evrovizije prolaskom u finale, a snažna poruka njene pesme „Russian Woman“ osvojila je žene širom sveta.

Rusko-tadžikistanska pevačica ranije je otkrila za FederalPress da je njena pesma nastala u samo jednom danu. Naime, Maniža je bila na turneji u Izraelu u martu 2020, kada se susrela s lokalnim umetnicima, Orijem Avnijem i Orijem Kaplanom. Otišli su u studio i napravili demo pesme „Russian Woman“.

„Okupili smo se u malom studiju samo radi eksperimenta. Svidela mi se nova popularna izraelska muzika jer je jako zanimljiva, višežanrovska i multinacionalna, bilo mi je zanimljivo da sarađujem s momcima“, ispričala je pevačica.

Kasnije je odlučila da će s tom pesmom pokušati da se izbori za odlazak na Evroviziju.

„Poslali smo demo primerke nekoliko pesama, a Prvom kanalu Rusije svidela se ‘Russian Woman’. U to vreme nisam ni shvatala razmere ove pesme“, istakla je Maniža.

Imala je samo jedan dan pre nastupa da potpuno dovrši pesmu i kaže da je čudo da je uspela. Međutim, nije očekivala da će „Russian Woman“ uvrediti toliko ljudi i htela je samo da je izvede.

„Sada shvatam da je to bila samoironična terapija. Zahvaljujući njoj više nisam osećala pritisak koji svaka žena iskusi tokom života“, rekla je pevačica.

Maniža je pretrpela napade raznih ruskih skupina, među kojima je i ruska Unija pravoslavnih žena, koje su htele da spreče njen odlazak na Evroviziju. Tvrdili su da podstiče mržnju prema muškarcima i tražili da se zabrane njena pjesma i spot. Smetalo im je i što je odbacila tradicionalne vrednosti i iskoristili protiv nje što je ranije podržala LGBT zajednicu.

Pevačica je progovorila i o užasnim porukama koje je dobijala.

„Jedna majka dvoje dece mi je napisala da će se moliti Bogu da se avion kojim ću ići u Roterdam sruši. Pisali su nam i da ako budem pevala protiv Rusa, neću više živeti u ovoj zemlji“, rekla je Maniža u intervjuu za BBC.

Ipak, ona je sve to pretrpela, stigla u Roterdam i osvojila milione ljudi, posebno žene, rečima svoje pesme.

„Svaka Ruskinja treba da zna – dovoljno si jaka da odskočiš o zid. Već imate više od 30 godina! Zdravo? Gde su ti deca? Generalno si sasvim u redu, ali gubitak kilograma bi ti dobro došao. Hej, ruska ženo. Ne boj se, devojko. Dovoljno si jaka. Ne boj se“, deo je stihova „Russian Woman“, kojima je pevačica poslala snažnu poruku i pozvala žene da se suprotstave patrijarhatu i njegovim pogledima na izgled i rađanje dece.

Mnogima je posebno zanimljiv trenutak Manižinog nastupa u polufinalu kada su na velikom ekranu s njom zapevale brojne Ruskinje različite dobi i izgleda. Gledaoci su komentarisali kako su se naježili na tom delu pesme, a sama pevačica ranije je rekla da tokom njega jedva zadržava suze.

POSLEDNJE VESTI