Search
Close this search box.

Samopouzdanje u pubertetu: Da li se plašite neuspeha?

KO ISPADA IZ SURVIVORA?

Ostavi podatke i saznaj pre drugih sve informacije o Survivoru

Najnovije istraživanje Always Confidence and Puberty Survey1 je pokazalo da se polovina devojčica oseća paralizovano strahom od neuspeha tokom puberteta.

Ovaj strah je toliko intezivan da se mnoge devojčice ustručavaju da iskoriste važne prilike za razvoj tokom ovog perioda, kao što su prihvatanje izazova i isprobavanje novih stvari.

Kompanija Always, svetski lider na polju ženske nege, je za svoju misiju postavio zaustavljanje ovog pada samopouzdanja kroz menjanje načina na koji devojčice doživljavaju prepreke i ohrabrivanje da neuspeh prihvate kao deo učenja koji je od krucijalnog značaja za njihov razvoj.

Prema rezultatima istraživanja, 80% devojčica smatra da pritisak da udovolje drugima i budu savršene dovodi do straha od grešaka, a 75% se slaže da društveni mediji najviše doprinose ovakvim osećanjima. Ali iskustvo, a sada i istraživanje, pokazuju da je nastavak borbe uprkos neuspehu zapravo ključ učenja i razvijanja novih veština. Always želi da ohrabri sve devojčice da prihvate neuspeh kada se dogodi i iskoriste ga kao sredstvo za građenje samopouzdanja, ohrabrujući ih da nastave da se razvijaju i nastave da se bore #KaoDevojka.

Ne bi li bolje objasnili ovaj problem, i inspirisali devojčice da nastave da se bore, Always je započeo saradnju sa priznatom rediteljkom Lucy Luscombe da bi pokazali kako se devojčice osećaju po pitanju neuspeha, naročito tokom puberteta. Novi #LikeAGirl video donosi svež pristip ovoj kampanji i prikazuje jedan školski dan grupe devojčica. Od školskih projekata, preko dramsih proba, šahovskih mečeva i ostalog, možemo da vidimo devojčice u stvarnim životnim situacijama koje pokazuju koliko ja snažan njihov strah od toga da nisu dovoljno dobre.

https://www.youtube.com/watch?v=BpEx1kmrhPI

„Veliki sam obožavalac kampanje Always #KaoDevojka, tako da sam oduševljena što sam deo ovog značajnog pokreta“, izjavila je Luscombe. ,“Sećam se mnogih situacija kada sam se plašila neuspeha i koliko sam se trudila da ga izbegnem, ali ove devojčice koje smo upoznali tokom snimanja su mi velika ispiracija. Moj cilj je da nam ovaj video pomogne da promenimo svoje viđenje životnih prepreka i da ohrabri sve ljude da insirišu devojčice da ova iskustva posmatraju kao način da izgrade svoje samopouzdanje i nastave da se bore.“

Kada odrastu i osvrnu se, mnoge devojke shvate da bi im savladavanje prepreka pomoglo da postanu otpornije. Zapravo, tri najznačajnije stvari koje dobijamo iz prevazilaženja neuspeha su uvećano znanje, snaga i samopouzdanje. Zbog toga je važno da društvo ohrabruje devojke da nastave da se trude čak i kada ne uspeju iz prvog pokušaja. Istraživanje pokazuje da je devojčicama potrebna takva vrsta društvene podrške da bi ispunile svoje potencijale. Zapravo, 80% devojčica se slaže da kada bi devojčice osećale da je neuspeh normalna pojava tokom puberteta, nastavile bi da rade stvari koje vole, prihvatale bi izazove i samopouzdanje bi im poraslo.

„Saznanje koje smo dobili iz istraživanja Always Confidence and Puberty Survey da pola devojčica smatra da će ih društvo odbaciti u slučaju neuspeha je potresno i alarmantno,“ rekla je Michèle Baeten, Always Associate Director, Procter & Gamble.

Kompanija Always će uraditi sve što može u nastojenju da normalizujemo neuspeh i prikažemo ga iz drugog ugla kao nešto čega se ne treba plašiti, već nešto što je krucijalno za razvoj i građenje samopouzdanja. Naš cilj je stvorimo okruženje u kojem devojčice osećaju da imaju punu podršku da probaju nove stvari, prave greške, i dobijaju podršku da nastave da se bore.”

Pridružite se kompaniji Always u ohrabrivanju devojaka širom sveta da nastave da se trude, čak i kada dožive neuspeh. Podelite post, video ili sliku u kojem prikazujete kako se trudite, grešite, učite i natavljate da se borite #KaoDevojka da biste inspirisali i ostale da to urade.

Najvažniji rezultati istraživanja Always Confidence & Puberty Wave V Study:

  • Više od polovine devojčica gubi samopouzdanje tokom puberteta
  • 50% devojčica se oseća paralizovano strahom od neuspeha tokom puberteta
  • 7 od 10 devojčica izbegava da proba nove stvari tokom puberteta jer se plaše neuspeha, a 6 od 10 je izjavilo da su poželele da odustanu od nečega nakon neuspeha
  • Polovina devojčica smatra da društvo odbacuje devojčice koje dožive neuspeh
  • 8 od 10 devojčica su istakle društveni pritisak da udovolje drugima i budu savršene kao glavni uzrok straha od neuspeha koji devojčice osećaju tokom puberteta
  • 75% devojaka se slaže da društveni mediji doprinse njihovom osećanju straha od neuspeha tokom puberteta
  • tri najznačajnije stvari koje dobijamo iz prevazilaženja neuspeha su uvećano znanje, snaga i samopouzdanje
  • Više od 80% devojčica se slaže da kada bi devojčice osećale da je neuspeh normalna pojava tokom puberteta, nastavile bi da rade stvari koje vole, prihvatale bi izazove i samopouzdanje bi im poraslo

POSLEDNJE VESTI