Prati nas

Život

Kada počinje pubertet: stvari koje svaka devojka mora da zna

Čekaš, ali ništa se ne dešava. Kada će te ,,pogoditi’’? Znaš, pubertet? Kada počinje pubertet? Pubertet može početi kada imaš 7 godina ili tek kada imaš 13, ali najčešće počinje kad imaš oko 10 godina. Proces može trajati od jedne i po do četiri godine. Devojčice uglavnom mogu očekivati svoju prvu menstruaciju oko 2-3 godine nakon prvih znakova razvijanja grudi.

“Pubertet kod devojčica počinje kada hipofiza počne da proizvodi dva ključna hormona: folikostimulišući hormon – FSH i luteinizirajući hormon – LH. Hormoni cirkulišu kroz jajnike, što dovodi do njihovog rasta i veoma značajnih promena. Sve ove promene vode jedna ka drugog i do početka puberteta,” tvrdi Always ginekološki ekspert dr Stefanović.

Ovo su neki od tragova koji će ti pomoći da odrediš kada će početi tvoje menstruacije i kada ćeš ući u pubertet:

– Nasledni faktor: Pitaj svoju mamu ili neku drugu rođaku koliko je godina imala kada je prvi put dobila menstruaciju. I ti svoju možeš očekivati u sličnom uzrastu.

– Rasa: Devojčice različitih rasa mogu primetiti prve znake ulaska u pubertet u različitim uzrastima.

– Težina: Veoma mršave devojčice dobiće prvu menstruaciju nešto kasnije; punije devojčice mogu je očekivati ranije.

Devojčice koje se ranije razviju u odnosu na svoje vršnjakinje vrlo često se osećaju ,,čudno’’ i nelagodno. To je normalno. Ali i devojčice koje se razvijaju kasnije od većine svojih vršnjakinja takođe se osećaju čudno, na nekin način izostavljeno iz ekipe. Zapamti, u nekom trenutku sve devojčice postaju mlade žene. Možeš se zapitati ,,kada počinje pubertet?’’, ali počeće kada je – kao i ti – spreman. Jedno od iskustava je i Sarino…

Klikni da komentarišeš

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top