Silikonski implanti: Tihi ubica miliona žena

Svake godine se oko 4.000 žena u Srbiji podvrgne operaciji uvećanja grudi, a procenjuje se da se godišnje u svetu uradi između 5 i 10 miliona ovakvih intervencija.

Pre same operacije doktori obično pacijentkinjama kažu kako je ovo ‘bezbedna procedura sa vrlo malo rizika’. I zvanične medicinske službe su potvrdile da je relativno sigurno ugraditi silikone u grudi.

Ipak, većina žena ne zna da ovo nije sasvim tačno. Postoji sve veći broj dokaza i hiljade užasnih iskustava žena širom sveta kojima su silikoni ugrozili zdravlje, pa čak i život, pokazujući da nisu nimalo bezbedni i da mogu stvoriti autoimuna oboljenja i psihičke probleme kod mnogih pacijentkinja.

Ako imate silikonske implante ili razmišljate da ih ugradite, najpre morate znati da oni nisu napravljeni da traju zauvek. Svaki tip implanata je podložan pucanju ili curenju i u slučaju implanta punjenih fiziološkim rastvorom može doći i do stvaranja buđi, od kojih on pocrni, a to stvara ozbiljna gljivična oboljenja u organizmu. Zato su mnoge žene nesvesno postale zaražene autoimunim bolestima od kojih su čak ostale nepokretne ili dobile artritis, hronični zamor, bolove u mišićima i mnoge druge ozbiljne probleme.

U očima plastičnih hirurga (posebno onih koji probleme izazvane silikonima rešavaju kod pacijentkinja), implanti u grudima su ‘poput bombe koja otkucava u vašem telu’ i koja dovodi u opasnost sve žene koje ih imaju. Naučnici su ispitivanjima na životinjama došli do zaključka da silikon lako može iscuriti u vaše telo i kod 80% pacova, na kojima je vršeno ispitivanje, je izazvao tumor. Statistički podaci ovih studija su toliko alarmantni, da je Američka zdravstvena organizacije rezultate istraživanja opisala kao ‘pogrešne’, umesto da izrazi svoju zabrinutost. Ista organizacija je kasnije odobrila Dow Croning implante i pored oštrih protesta zaposlenih da nisu nimalo bezbedni po zdravlje žena, što se kasnije, nažalost, ispostavilo kako tačno.

Upoznati smo takođe i sa podjednako štetnim PIP implantima koji su pre nekoliko godina kod miliona žena u Francuskoj imali štetne efekte po zdravlje. U njima su pronađene toksične materije, nepogodne za ljudsku upotrebu, i ta vrsta silikona je danas zabranjena, a lekari u Velikoj Britaniji su nudili besplatnu uslugu vađenja ženama koje su ih imale.

Šta se zapravo nalazi u implantatima danas?

Problem je što to niko ne zna. Teško je otkriti šta se zaista nalazi u njima danas jer nigde ne postoji potpun popis materija od kojih se prave, a ni hirurzi nisu nikada videli kompletni spisak sastojaka. Činjenica da se ne može pronaći njihov sastav govori u prilog tome da prizvođači zapravo ne žele da mi to saznamo.

Ako apsolutno morate ugraditi implante u grudi, prema ekspertu za ovu granu medicine, doktorki Susan Kolb, najbezbedniji tip je onaj punjen slanom vodom sa glatkom površinom koji nemaju zaliske. Kod implanata sa teksturom otkriveno je da sadrže čestice koje mogu dospeti u organizam i napasti imuni sistem. Doktka Kolb na kraju dodaje i da smatra da ‘ne postoji tip implanata koji je potpuno bezbedan po zdravlje’.

Povezane vesti