Search
Close this search box.

Virus korona: Šta sve treba da znaš o pandemiji i kako da se zaštitiš

Svetska zdravstvena organizacija juče je proglasila virus COVID-19, odnosno koronavirus, pandemijom.

Šta je virus korona?

Novi korona virus (CoV) je novi soj Korona virusa, nazvan Koronavirusna bolest 2019 (COVID-19). „CO“ znači korona, „VI“ za virus i „D“ za bolest. COVID-19 je novi virus povezan sa istom porodicom virusa kao što su teški akutni respiratorni sindrom (SARS) i neke vrste prehlada.

Kako se prenosi virus korona?

Direktnim kontaktom sa respiratornim kapljicama zaražene osobe (nastaje kašljem i kijanjem) i dodirivanjem površina koje su kontaminirane virusom. COVID-19 virus može preživeti na površini nekoliko sati, ali ga jednostavna dezinfekciona sredstva mogu ubiti.

Koji su simptomi virusa korona?

Simptomi mogu biti povišena temperatura, kašalj i nedostatak daha. U težim slučajevima infekcija može izazvati upalu pluća ili otežano disanje. Ređe bolest može biti fatalna.

Kako da izbegneš rizik od infekcije?

  • Često perite ruke sapunom i vodom ili ih brišite vlažnim maramicama na bazi alkohola.
  • Pokrijte usta i nos savijenim laktom ili maramicom, upotrebite maramicu prilikom kašlja i kijanja, a nakon toga iskorišćenu maramicu bacite u zatvorenu kantu.
  • Izbegavajte bliski kontakt sa osobama koje imaju simptome prehlade ili gripa.
  • Obratite se lekaru ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete ili otežano dišete.
Sve dodatne informacije možete pronaći na sajtu covid19.rs, koji je Ministarstvo zdravlja Republike Srbije otvorilo, a redovno se ažurira najnovijim infromacijama nekoliko puta dnevno. U međuvremenu, izbegavaj okupljanja u javnosti, odlaske na koncerte, gužve, bioskope…

POSLEDNJE VESTI