in

Zašto nikada ne treba da se svađaš SMS porukama


Sigurni smo da svakodnevno učestvujete u konverzacijama putem društvenih mreža. Zapravo, ja pišem u WhatsApp grupi i aktivna sam na Snapchat-u dok pokušavam da vodim konverzaciju u stvarnom životu sa svojim kolegom. Da, ovo je način na koji danas komuniciramo, ali se i svađamo.

Loš predosećaj

Hajde da se vratimo 10 godina unazad, kada su se svađe sa prijateljima rešavale u školskom dvorištu, razgovorom na licu mesta, i pre nego što stignete da kažete „Fibi, Rejčel i Monika“ (#Prijatelji) svađa biva zaboravljena. Ali danas kada se slični razgovori vode u digitalnom prostoru, svaka započeta svađa traje… Doveka. Najlakši način da se suočite sa nekim je putem interneta. Ali, to najčešće vodi u još dublju svađu. Da, pogodili ste, svađe epskih razmera od tri strane preko neta nisu efikasne kao suočavanje sa vašim problemima lice u lice. Pa, kako onda da rešimo bilo kakav sukob koji imamo kada nam telefon pišti 24/7?

Grupna kučka

Svi smo ovo doživeli. Svakodnevna sesija se odjednom pretvara u epsku polemiku o svemu i svima, i sledeće što znaš je da se vaš online chat pretvorio u „Opasne devojke“.
Biti kučka nikad nije dobra ideja, ali biti kučka online je najgora. Na primer, drugarici ogovaraš vašu treću drugaricu, i ona joj pokaže šta si sve napisala o njoj – gde te to vodi? Odgovor: Izgledaš poprilično krivo. Čak iako se nađeš u nekoj grupi u kojoj se nešto slično radi, najbolje bi bilo da izađeš iz nje ili se ne oglašavaš čim stvari postanu „prljave“. Ne zaboravi da u svakom trenutku neko može da napravi „screenshot“ posle koga ćeš ti izvući deblji kraj.

Kiša argumenata

Prijateljska svađa. Koja se posle upropašćenog ručka nastavlja preko FB četa obično dostiže velike razmere i prouzrokuje još više drame.
Mnogo je u tome kako komuniciramo preko izraza lica, stava i tona u glasu. Zato kada pošaljemo poruku drugarici online druga osoba je često može razumeti pogrešno. Što znači da iako se pomalo šalite, neće imati taj ton. Svaka konverzacija je dovoljno ozbiljna da prouzrokuje to da povredite prijatelje i ne bi trebalo da rizikujete da budete neshvaćeni. Jednostavno se pravite da niste videli poruku, ne otvarajte je ili odgovorite sa: „Zaista želim da pričamo o ovome, jesi li slobodna sutra za vreme ručka?“. Neka bude jasno i jednostavno. Ako vas odbije, recite joj da se javi kad bude spremna.

Pasivno-agresivni odgovor

…a pod odgovorom, podrazumevamo da nema odgovora. Ignorisanje drugarica preko poruka, ili napuštanje konverzacije bez dobrog razloga je zaista zlo, i otići ćemo tako daleko da ćemo ga nazvati zlostavljanjem.
Napuštanje grupnog četa je vrsta pasivne agresije koja je jedna od najgorih opcija za razjašnjenje konflikta. Ako je osoba sa kojom ne želite da razgovarate ona koja je prouzrokovala problem, recite joj – lično – kako se osećate. Možda nije tako lako kao ignorisanje, ali je mnogo zdravije.

Stvari o kojima TREBA da razgovarate preko grupnog četa:

Šta obući za subotu veče
KAKAV sastanak
Grupno online praćenje omiljenog šoua
HRANA! HRANA! i HRANA!