in

Žrtve filmskog mogula – seksualnog predatora dobijaju 1,6 milijardi dinara odštete


Američki stečajni sudija doneo je odluku da kompanija filmskog mogula Harveyja Weinsteina isplati 17 miliona dolara odštete ženama, žrtvama koje su ga optužile za seksualno nasilje.

Weinstein je prošle godine osuđen na 23 godine zatvora zbog silovanja i seksualnog napastvovanja tri žene nakon niza optužbi koje su se pojavile tokom 2017. godine, kada su žrtve počele da iznose svoja iskustva sa ovim režiserom.

Isplata njegovim žrtvama će uslediti tokom prodaje imovine njegove firme “Weinstein Co”, koja je 2018. godine otišla pod stečaj nakon bankrota zbog seksualnih tužbi, a sudija je odbacio sve žalbe na ovu odluku.

“Weinstein Co” su osnovali kontroverzni Harvey Weinstein i njegov brat Bob 2005. godine, i reč je o zasebnom filmskom studiju u kojem su snimljeni filmovi “The King’s Speech” i “The Artist”.

Američki sudija je kazao da je 83 odsto žrtava seksualnog nasilja pristalo na isplaćivanje naknade tokom prodaje imovine Weinsteinove kompanije kako ne bi prolazile kroz dalje parnice, a koja bi trebala da im da minimalni oporavak od onoga što su proživele.

Isplata od 17 miliona dolara biće podeljena između više od 50 žrtava, tako da bi svaka od njih pojedinačno trebala da dobije nešto više od 500.000 dolara.

Takođe je mnogim žrtvama ostavljena opcija odustajanja od nagodbe, ako svoja prava žele dalje da potražuju na parnicama.

Vrednost imovine Weinsteinove kompanije je procenjena na 35 miliona dolara, od čega je osim za navedenu naknadu, izdvojeno 9,5 miliona dolara za zaposlene unutar nje kako bi izmirili sve dugove koji su se stvorili nakon stečaja.

Svi su oni, među kojima je i Weinsteinov brat Bob, oslobođeni svake odgovornosti vezane za Weinsteinovo ponašanje, piše BBC.