Fox predstavlja izložbu ‘Leonardo Da Vinči naučnik i pronalazač’

Objavljeno: 19.04. 12:14

‘Da Vinčijevi demoni’ uskoro na Foxu!

Povodom premijere serije Da Vinčijevi demoni FOX kanal, u saradnji s Muzejem nauke i tehnike i tržnim centrom Delta City, Beograđanima poklanja interesantnu izložbu posvećenu čuvenom renesansnom umetniku i pronalazaču.

U ponedeljak 22. aprila u 21h na FOX kanalu startuje dugo očekivana serija Da Vinčijevi demoni. Radi se o istorijskoj fantaziji iz produkcije čuvenog Dejvida Gojera (Mračni vitez) koja je prošle nedelje imala svetsku premijeru.

FOX ovim povodom poklanja Beograđanima zanimljivu izložbu Leonardo da Vinči – naučnik i pronalazač.

Ljubaznošću Muzeja nauke i tehnike iz Beograda, posetiocima tržnog centra Delta City biće omogućeno da od 22. do 25. aprila izbliza vide 5 modela napravljenih prema autentičnim Da Vinčijevim nacrtima. Među njima su rotacioni kran, štamparska presa, trocevni top, sprava za pobijanje pilona, a tu je i čuveni propeler – naprava čiji je dizajn poslužio kao inspiracija za današnji helikopter!

Dok je Leonardo da Vinči kao umetnik odavno otkriven i (uprkos relativno malom broju dela) opravdano svrstan u likovne klasike, o njegovim inženjerskom stvaralaštvu se znalo uglavnom površno – čak se verovalo da je i on sam svoje inženjersko stvaralaštvo doživljavao kao nešto usputno i nedostojno pažnje.

Međutim, ništa nije dalje od istine! Leonardo je bio aktivan inženjer nesvakidašnjeg talenta i širine, tako da je za života uspešno realizovao mnoge svoje zamisli, a u njegovim beleškama se može naći još bezbroj neostvarenih ideja koje su poslužile kao nadahnuće za buduće generacije.

Pored razgledanja Leonardovih naprava posetioci će moći i da se zabave uz specijalno kreiranu optičku iluziju! Između eksponata biće postavljena podna grafika veličine 3,5 metara koja kada se gleda iz određene pozicije daje posmatraču utisak da se u podu nalazi udubljenje u kojem je prikazan mladi Da Vinči dok radi na svojoj čuvenoj skulpturi – tzv. Leonardovom konju.


Loading...

ŠTA VI KAŽETE? Ostavite komentar


Komentari koji sadrže vređanje i širenje mržnju, kao i netoleranciju biće obrisani. Ukoliko želite sličicu pored komentara, registrujte se na sajtu www.gravatar.com

severina2
Hot or not

Severinu žestoko iskritikovali zbor izbora haljine za crveni tepih

Severina Kojić pojavila se sinoć na jednom svečanom događaju u Zagrebu u haljini koja je izazvala mnogo komentara.