Prati nas

Najčešća pitanja kad stignu “oni dani u mesecu”

Život

Najčešća pitanja kad stignu “oni dani u mesecu”

Kad prvi put stignu oni dani u mesecu, devojčice su veoma često zbunjene u vezi sa svim stvarima koje smeju ili možda ne smeju da rade.

Da li je sigurno da idem na treninge? Zašto me boli stomak, a zašto leđa? Veoma često izbegavaju da pitaju sve što ih zanima, a to je takođe greška. Važno je razgovarati o svim tim temama i zato evo nas.

Pitanja koja devojčice o toj temi najčešće imaju, postavili smo smo nekome ko na njih odgovara svakog dana – prof dr Aleksandra Stefanovića, ginekologa i saradnika Always-a.

1. Priče o prvom ciklusu umeju da budu pomalo zastrašujuće, jer starije devojke kažu da boli. Da li je to istina?

Neke devojke i žene zaista imaju problema – grčeve u stomaku, bolove u donjem delu leđa, promene raspoloženja ili malaksalost. Sve to jeste pomalo neprijatno, i prouzrokovano je promenama nivoa hormona u telu. Ipak, problemi se mogu rešiti na prilično jednostavne načine – pravilnom ishranom, utopljavanjem bolnih delova, a dokazano je i da devojke koje se redovno bave sportom imaju blaže simptome.

2. Starije žene kažu da tokom tih dana ne bi trebalo da se tuširam, trčim ili skačem. Zar zaista ne smem ništa od toga?

Nema potrebe da se tim danima ponašaš išta drugačije nego što to inače radiš. Sve je dozvoljeno – idi u školu, igraj se sa drugarima, obavezno se bavi sportom. Posebno je važno da si fizički aktivna jer je to način da očuvaš celokupno zdravblje. Ako koristiš dobre uloške nećeš ni primetiti da je bilo šta drugačije.

3. Osećam se drugačije I pomalo me je sramota da neko ne primeti nešto čudno. To me baš brine, šta da radim?

Opet, važno je da koristiš dobre uloške – oni će te čuvati celog dana I pobrinuti se da niko ništa ne primeti. I, naravno, trebalo bi da ih često menjaš, svaki put kada misliš da je vreme.

4. Da li mogu da se tuširam? Starije žene kažu da ne bi trebalo.

Održavanje lične higijene tih dana je još važnije nego inače. Tako se sprečavaju infekcije kojima je telo tada podložnije. Zato možeš da koristiš i vlažne maramice kad god je potrebno. I, opet, menjaj uloške nekoliko puta na dan, kako bi higijena ostala na najvišem nivou.

Kad tražite zaista dobre uloške koji će ispratiti vaš aktivan dan i uz koji ćete se osećati sigurno i udobno, probajte Always Platinum. Pored toga što s njima možete biti sigurne da ništa neće procureti, preporučuju se i devojkama koje se aktivno bave sportom – ulošci ostaju na svom mestu i pored svog skakanja i trčanja.

Kako izgleda jedan od „onih dana“ blogerke Nađe Stanojević možete pogledati u nastavku teksta:


Klikni da komentarišeš

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Iz kategorije Život

To Top