Amerikanci uskoro stižu na Eurosong, širi se muzičko takmičenje

Zemlje koje geografski ne pripadaju Evropi takmiče se već decenijama na „Pesmi Evrovizije“, a najpoznatiji je primer Australije, koja od 2015. godine ravnopravno učestvuje na ovom takmičenju sa evropskim zemljama.

Postoji velika mogućnost da se i Sjedinjene Američke Države u bliskoj budućnosti priključe takmičenju za najbolju pesmu Evrope.

Za početak, SAD će dobiti svoju verziju Evrosonga, pošto je Evropska radiodifuzna unija (EBU) prodala prava za organizovanje muzičkog takmičenja po ugledu na „Pesmu Evrovizije“.

Izvršni supervizor „Pesme Evrovizije“ Jon Ola Sand je rekao da će, u zavisnosti od toga kako se najavljeno takmičenje „Pesma Amerike“ bude razvijalo, EBU odlučiti mogu li Sjedinjene Države da učestvuju na „Evrosongu“, prenosi holandski portal Dagblad van het norden.

„To se, međutim, neće dogoditi za vreme mog mandata“, dodao je Sand na panelu održanom u okviru festivala „Eurosonik“ u Holandiji. Jon Ola Sand će nakon „Pesme Evrovizije“ u Roterdamu napustiti mesto izvršnog supervizora takmičenja.

U pravilima takmičenja stoji da, osim aktivnih članova EBU-a, među kojima je i Radio-televizija Srbije, na „Pesmi Evrovizije“, uz posebnu pozivnicu organizatora, mogu da učestvuju i pridruženi članovi ove organizacije.

Na taj način se od 2015. takmiči Australija i ta zemlja jedini je pridruženi član koji dobija pozivnicu za učešće na „Evrosongu“. Ipak, u slučaju pobede, naredno takmičenje bi se održalo u Evropi, u zemlji koju bi Australija odabrala.

Sjedinjene Američke Države imaju tri televizije koje su pridruženi članovi EBU-a, pa bi bilo koja od njih mogla, poput australijske televizije Es-Bi-Es, da dobije pozivnicu za neko od narednih takmičenja.

Povezane vesti

Back to Top
close

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.