Ana Štajdohar udarila na LGBT+ zajednicu, twitter uzvratio

Ličnosti sa srpske estradne scene često svojim nepromišljenim izjavama uzburkaju javnost, a to se desilo i protekle nedelje, nakon što je Ana Štajdohar na twitteru rešila da iznese svoj komentar na račun LGBT+ zajednice u Srbiji.

Pevačica je „javno primetila“ da gejevi „vode kampanju“ u kojoj se prikazuju kao čudaci, što nije prihvatljivo. To se između redova može pročitati u, sada već obrisanom, tvitu.

„Usudiću se da nešto javno primetim. Gejevi vode pogrešnu kampanju. Sebi čine medveđu uslugu što se prikazuju kao čudaci,“ stoji u početku tvita, a potom je pokušala da sve relativizuje druženje za gej ljudima koji su – normalniji od „ovih u kampanji.“

„Poznajem mnogo gejeva. Normalni ljudi, i ovakvi i onakvi. Ljudi. Ne čudaci. Ne znam ko ih savetuje da imaju takav PR. Ne valja,“ napisala je ona.

Sporni tvit

Njoj je prvo odgovorila organizacija Da se zna, koja je pevačicu zamolila da čuje kako se to tačno gejevi prikazuju kao čudaci, na šta je Štajdohar odgovorila videom iz drag kulture.

„Gledajući ovaj snimak na fb koji su ljudi pljuvali i osuđivali, pomislila sam ono što sam napisala. Žao mi je što sam to učinila jer su moje reči pogrešno shvaćene. Ja nikog ne osuđujem, u meni imate samo podrške,“ napisala je pored linka za video koji je uz srpsku javnost smatrala neprimerenim.

„Razumemo da ste loše shvaćeni, ali zaista nije ljudski krivicu za homofobiju tražiti u LGBT+ zajednici,“ bili su jasni iz ove organizacije.

Predrag Azdejković

Predsednik Gej lezbejskog info centra i urednik magazina Optimist, Predrag Azdejković, u izjavi za portal Tracara.com istakao je da gej populacija ne treba da kroji sopstvene živote po meri drugih i da se takvi stavovi javnih ličnosti moraju promeniti.

„Gej populacija je stalno bombardovana da bude po ukusu drugih. Treba manje da paradira, treba da skuplja humanitarnu pomoć, treba da bude muževnija, treba da bude manje čudaka… i sve su to kao uslovi da bi gej populacija bila prihvaćena. Sa tim se sve manjine suočavaju, da budu dobre i fine kako bi ih većina prihvatila! Meni je to gore od ovih što odmah kažu da od prihvatanja nema ništa, nego od ovih što smišljaju uslove,“ istakao je Azdejković.

Sa druge strane, twitter zajednica bila je nešto oštrija.

https://twitter.com/kaliopetina/status/1032654496281710593

https://twitter.com/PetarOnline/status/1032294023283834881

PRIJAVI SE ZA NEWSLETTER

POSLEDNJE VESTI