in

Evo zbog čega Ariana Grande toliko znači svojim fanovima

(foto: CHAD BATKA FOR THE NEW YORK TIMES)
(foto: Chad Batka/The New York Times)

Sve iako dosad (nekim čudom) niste čuli za Arianu Grande, od jučerašnjeg dana je 23-godišnja pevačica postala tema vašeg razgovora, bilo da ste tinejdžer, 30-godišnjak ili da ste duboko u 40-im i 50-im godinama. Nažalost, mlada zvezda, koju mediji već godinama opisuju kao dostojnu naslednicu Mariah Carey, nije postala tema broj 1 u svetu zbog svih onih stvari zbog kojih je njeni fanovi vole, nego zbog terorističkog napada u kom je stradalo 22 njenih obožavalaca.

Ispunjenje sna 20.000 posetilaca njenog koncerta u Mančesteru pretvorilo se u noćnu moru, nakon što je 22-godišnji terorista razneo sebe eksplozivom i tako u smrt odveo nevinu decu (među kojima je bila i jedna 8-godišnjakinja), a još stotinak njih je završilo u bolnici umesto da na putu do kuće prepričavaju utiske sa koncerta o kom su sanjali tako dugo. Ariana je pred njima plesala i pevala puna dva sata, dajući svoj maksimum da im priredi noć koje će se sećati do kraja života, ali to je, naposletku, postalo manje bitno zbog nemilih događaja koji su se odvili potom.

Na hiljade njenih fanova, koji su je čekali na ostatku turneje, kupivši ulaznice mesecima unapred i verovatno odbrojavajući dane do koncerta u svom gradu, primili su težak udarac nakon saznanja da je Grandeova otkazala ostatak turneje. Takvo nešto je bilo sasvim očekivano, jer bi (bilo to logično ili ne) teško koji roditelj mirno pustio dete da ode na njen koncert, a da ne brine da li će se živo vratiti kući. Iako sama zvezda nema ama baš nikakve veze sa ovim terorističkim napadom, njena karijera će zauvek (ili barem još dugo) ostati obeležena njime i svaki sledeći njen koncert nosiće sa sobom dozu straha, od strane fanova, ali i nje same.

Ariana je ufotkana juče, prvi put nakon ovog stravičnog događaja, kako izlazi iz aviona, otečena od plača, izgubljena, kako ide u zagrljaj svom dečku, koji ju je potom odveo u porodični dom, gde će ostati još neko vreme kako bi prebrodila psihičku krizu koja je na pomolu. Prema sopstvenom priznanju, ona oseća krivicu zbog svega što se dogodilo, iako nije mogla učiniti ništa da to spreči. #ToNijeTvojaKrivicaAri postao je jedan od najtrendovanijih tvitova ubrzo nakon jedine objave koju je smogla snage da napiše. I, da, naravno da to nije njena krivica, ali je sasvim razumljivo zbog čega oseća da jeste.

U danima i mesecima koji slede, Ariana će morati da pronađe u sebi snage da se suoči sa svim onim što se dogodilo, kao i sa onim što će tek da usledi. U kom smeru će se dalje razvijati njena karijera, ostaje nam da vidimo.

Ipak, i pored mladih godina, Ari je sve dosad umela da se nosi sa svim onim što su joj slava i uspeh doneli. Odrasla je pred budnim okom kamere i, korak po korak, od tinejdž zvezde Nickelodeon kanala postala mlada devojka koja je prijemčiva i nešto starijoj publici, a da pritom taj prelaz nije bio nagao kao u slučaju njene koleginice Miley Cyrus.

Grandeova je umela da se postavi baš onako kako treba, pa čak i onda kada joj je bilo najteže. Ko bi zaboravio skandal sa lizanjem krofni, zbog čega ju je javnost praktično razapela, kao i njenog iskrenog odgovora, koji nije tražio opravdanja za sebe: „Gadim se samoj sebi“. Ipak, kada je trebalo da bude jaka i borbena, ona je to bila. Nakon bolnog raskida, poručila je sebi, fanovima, ali i medijima: „Muka mi je više od sveta u kom se žene opisuju kao prethodno, sadašnje ili buduće vlasništvo nekog muškarca. Ne pripadam nikome osim sebi. A ni vi, takođe.“

Osim što su njeni mladi fanovi naučili brojne životne i feminističke lekcije od svog idola, ona je dala i svoj značajan doprinos razvijanju svest o prihvatanju homoseksualaca, budući da je i njen brat gej. „Tamo odakle sam ja, to je posve normalno. Zato i ne mogu da razumem kako neko može da mrzi drugu osobu zasnovano samo na seksualnosti. Prezirem netoleranciju i osuđivanje drugih.“

Ariana Grande, u ovom momentu, iza sebe ima 3 platinasta albuma, nekoliko broj 1 singlova, što samostalnih, što u duetu sa slavnim kolegama, vernu bazu fanova od čak 46 pratilaca na Twitteru i još 106 miliona na Instagramu. Svi oni šalju svoju nesebičnu podršku Grandeovoj i željno iščekuju svaki njen sledeći korak.

I mi ti držimo palčeve, Ari…