in

Ivana Vorguca: Više ne planiram ništa i uvek nosim samo ljubav!

-Kako si ti doživela prethodnu 2018. godinu na ličnom, a kako na poslovnom planu?

Moram priznati da je godina koju smo ispratili bila jedna od najtežih, ali istovremeno i najlepših za mene i to se odnosi na lični i na poslovni plan, jer su kod mene te dve stvari gotovo nerazdvojive.

-Da li si ostvarila neke svoje želje u toku 2018. godine?

Jesam! I moram priznati da su sve došle nekako da se nisam ni nadala.  2018. je bila puna iznenađenja, kako lepih tako i onih, iz mog ugla manje pozitivnih, ali me je pre svega naučila da živim u trenutku koliko god je to u mom slučaju moguće, i negde naterala da pokušam malo manje da planiram stvari i uvidim lepotu neplaniranih događaja koje sa sobom nose daleko manju dozu odgovornosti.

-Šta planiraš novo da uneseš u svoj život, a šta novo u svoj brend u ovoj godini?

Prvo i osnovno – više ne planiram ništa i uvek nosim samo ljubav.

-Kao neko ko pretežno provodi vreme štrikajući nove kolekcije, koliko ti je potrebno da spremiš jednu kompletnu novu kolekciju?

Tekstil me inspiriše još od srednje škole. Ta ljubav je tu i dalje nudi nepresušan izvor inspiracije. Dobar deo fakulteta provela sam istraživajući oblast teksasa, pa kada sam završila sa ručnim manipulacijama na njemu, šmirglanjem koje bih mogla da vežem za XY sati i koža na mojim prstima koja je počela da ponestaje, prešla sam na pletenje. Svaki svoj model prvo uradim probno sama, gde prođem kroz proces raznih modulacija i onda taj uzorak predajem ženi koja ih dalje pedantno izrađuje za prodaju. Za izradu jednog modela je potrebno oko mesec dana, tako da, u pitanju je prilično velik broj sati, uživanja u kreativnom procesu, smirivanja misli i odstupanja od konzumerizma.

-Kojim saradnjama si najviše se obradovala ove godine, a koje bi sebi poželela saradnje naredne 2019. godine?

Svakako sam se najviše obradovala saradnjom sa Anom Štajdohar. Iznela je moj model van svih mojih očekivanja, a što se tiče 2019.  godine poželela bih sebi saradnju sa domaćim blogerima koje poštujem.

-Gde najviše pronalaziš inspiraciju kao dizajner?

Za sada su pretežno to likovna dela mog deke, međutim taj deo je najviše vezan za dizajn tekstila, odnosno sam kolorit i izradu šeme za pletenje. Konstrukcijski deo rešavam transponovanjem oblika iz različitih oblasti. To je nešto što još uvek varira u mom dizajnu i mislim da to nije nimalo loše, iako je možda van svakog današnjeg standarda.

-Šta smatraš da svako treba da poseduje uvek u ormanu, a šta u svojoj torbi koju nosi sa sobom?

U ormaru bi trebali da posedujemo komade jedne kapsula kolekcije. Osnova i negde moj predlog jeste da to budu neutralne boje, a posle dodaci koji dolaze neka budu upadljiviji i u nekim jačim bojama, dok u torbi ako ikako mogu da ponesu što je manje stvari moguće. Ovo je jedini trenutak kada se slažem da je manje zapravo VIŠE! Dobar parfem, rukavice, kapa i neki šal bi bili moj izbor za ove zimske dane.

-Šta te od muzike inspiriše trenutno?

Slušam baš raznovrsne stvari. Volim radio i ovih dana sam vrlo često „na točkovima“ tako da playlista PLAY radia je trenutno nešto što najviše slušam.

View this post on Instagram

Ne znam da li iko više čita duge opise ispod fotki na ig-u, ali bih vas zamolila za malo pažnje. Čarobna Noa bila je deo mog koncepta "Let's make some NOIZZ about the things that really MATTER" kolekcije, takmičenja @noizzfashion . Beskrajno hvala Noinoj mami Milici (@my.baby.noa ) koja je prihvatila moju ideju, kao i @nena.mali.luk bez čije pomoći ne bi došlo do ove saradnje. Za plakat zasluge idu @ognjen.pajic. Noini mankenski dani su verujem tek počeli, a priča same kolekcije koja za cilj ima da da svoj "glas" za sve ljude koji u našoj zajednici žive sa nekom vrstom invaliditeta je nadam se tema o kojoj će se mnogo više pričati, sa kojom ćemo se kao pojedinci dodatno upoznavati i raditi na tome da se neke osnovne stvari za jednostavniji život stvore ili promene na bolje, jer naša društvena dužnost jeste da pričamo o stvarima koje su zaista važne! Mnogi od vas su mi postavljali pitanje vezano za nagradu. U svakom takmičenju do sad, nagrada je bila nešto čemu najviše težim i nešto što neretko nije ni izostajalo. Ovaj put moja nagrada je pristigla onog trenutka kada su Noa Savić i njena mama Milica pristale da budu deo koncepta, onoga trenutka kada je naš poznati paraolimpijac Nemanja Tadić prihvatio da dođe i bude deo revije. Aplauz koji su oni dobili, nisam sigurna da se desio u skorije vreme (bar ja ne pamtim) i moje srce je bilo puno, jer je bio upućen njima! Baš zato verujem da će sve dalje priče na ovu temu biti one koje prevazilaze svaki vid nagrade upućene jednom dizajneru i prerasti u nešto veliko, bitnije, istinski važnije u čast ovim "ratnicima" i herojima našeg društva i da ćemo svi zajedno možda jednog dana prerasti u jednu zajednicu kojoj je vredno onako aplaudirati. Takođe, hvala @nenadclick, Ivanu iz organizacije i svima ostalima iz @belgradefashionweek tima koji su prepoznali ideju i dozvolili da "iskočim" iz koncepta klasične grupne revije. I naravno, hvala ti Borise za višegodišnje nadahnuće. #boristrivan VELIKO HVALA. ❤❤❤ #letsmakesomenoizzaboutthethingthatreallymatter #posvecenoborisutrivanu #belgradefashionweek #ivanavorguca #vorgucaclothing

A post shared by Ivana Vorguca (@vorguca_clothing) on

-Na održanom Noizz Fashion eventu si iznela jednu jako bitnu poruku, reci nam nešto malo više o tome.

Tema samog Noizz Fashion Award konkursa bila je naša zamisao o Generaciji C i o onome što mi u zajednici vidimo kao bitno i čemu bi trebalo dati svoj glas. Bez ikakve dileme moja tema je bila vezana za sve osobe koje u našoj zajednici žive sa nekom vrstom invaliditeta. Provela sam dobar period, pored samih skica i ostalih segmenata izrade same kolekcije, razgovarajući sa osobama sa invaliditetom, udruženjima osoba sa invaliditetom, konkretno najviše udruženjem „Pobednik“ i naravno ljudima koji su mi učinili tu čast da budu deo samog koncepta a to su Noa Savić sa njenom mamom Milicom Savić, uz nesebičnu pomoć Nevene Lukić i naravno Nemanje Tadića, našeg poznatog paraolimpijca. Zahvalnicu dugujem i Ognjenu Pajiću koji je bio deo dizajna plakata i naravno Belgrade Fashion Week timu koji su bili od velike pomoći.  Trenutno sam u pregovorima za jednu vrstu modnog eksperimentalnog filma koji bi trebalo da se realizuje na proleće i u koji će dalje da razloži i upotpuni ovu temu, putem umetnosti.

View this post on Instagram

NOIZZ Fashion Award posvećen Borisu Trivanu. Model: Noa Savić ❤ @my.baby.noa Hvala @nena.mali.luk Dizajn plakata: @ognjen.pajic Foto: Uroš Arsić Belgrade Fashion Week. Mini kolekcija koja sa sobom nosi slogan: “Let’s make some NOIZZ about the things that really MATTER!” predstavlja moja razmišljanja o Generaciji C. Pored same potrebe za kreativnošću i želje da se istaknemo ali i pripadnemo zajednici mišljenja sam da imamo i obavezu da putem umetnosti budemo deo one zajednice koja će promeniti istu na bolje, da budemo oni koji će pomoći da se glas onih kojima je zaista bitan, čuje. Ovu kolekciju posvećujem svima koji žive sa određenom vrstom invaliditeta. Smatram da je prihvatanje od strane zajednice ali i shvatanje njihovih potreba i mogućnosti u okviru rada i života uopšteno, neophodno za što bolje funkcionisanje. Iako su u medijima zastupljene ove teme, smatram da im je potrebno dati još više prostora. Kroz ovu kolekciju imam želju da dam “svoj glas” za sve osobe sa invaliditetom i da se kao pojedinci dodatno upoznamo sa ovom temom.

A post shared by Ivana Vorguca (@vorguca_clothing) on

-Koliko tvoj privatni život utiče na tvoj kreativni proces? 

Kao što prethodno spomenula na početku, te dve stvari shvatam baš povezanim. Emocije me pokreću, što se uvek odrazi na sam kreativni proces i nikako nije dobro ako su „mlake„.

-Šta bi poželela sebi, a šta našim čitaocima u ovoj novoj 2019. godini?

Hajde da se ne izdvajam nego da nam svima zajednički poželim zdravlja, te ljubavi bez koje mislim da ne možemo i ne trebamo i mnogo hrabrosti i mogućnosti da prihvatimo sve što nam dolazi najbolje što možemo po nas same.

https://vimeo.com/240813669