in

Jutuber osuđen jer je psa naučio nacističkom pozdravu


30-godišnji jutuber poznat kao Count Dankula osuđen je juče jer je psa svoje devojke naučio nacističkim pozdravom, tj. zbog širenja govora mržnje.

Naime, jutuber je pre dve godine objavio video koji je privukao veliku pažnju javnosti. Na samom početku je objasnio da je želeo da od psa svoje devojke napravi suprotno od najslađe stvari na svetu te da se odlučio za Nacistu. Kuče je potom načio novom triku, pa je ono pravilo nacistički pozdrav svaki put kada bi jutuber rekao ‘seig heil’, a kada bi ga pitao: ‘Da li želiš da ubijemo Jevreje?’, pas bi euforično odreagovao.

Nakon što je video odgledan preko 3 miliona puta, jutuber je uhapšen zbog sumlje da širi govor mržnje, a danas je zvanično i osuđen krvim za ovaj zločin. Njemu preti višegodišnja zatvorska kazna, a zvaničnu presudu će dobiti 23. aprila. Do tada, oduđen je na kućni pritvor sa ugrađenim GPS uređajem za praćenjem.

“Optuženi je znao da je dati materijal uvredljiv i zbog čega je uvredljiv. Znao je da je vređa mnoge Jevreje“, rečeno je na sudu.

Ova presuda je izazvala burnu reakciju javnosti. Iako se većina slaže da njegova šala nije bila ni primerena ni duhovita, mnogi smatraju da nije razlog za sudsku presudu i da su mu ovim postupkom uskratili pravo slobodnog govora.