Kako je Marilyn Monroe od povučene devojke postala seks simbol?

Neprevaziđeni ideal lepote (foto: Profimedia)

KO ISPADA IZ SURVIVORA?

Ostavi podatke i saznaj pre drugih sve informacije o Survivoru

Neprevaziđeni ideal lepote (foto: arhiva)

Pre dva dana, odnosno 7. avgusta, navršilo se 55 godina od smrti Marilyn Monroe. Ova glumica je i danas inspiracija mnogim umetnicima i izvođačima, a žene širom sveta pokušavaju da ožive deo šarma koji je tragična zvezda posedovala.

Blago uvijena, platinasto plava kosa, porculanski beo ten i prepoznatljiv makeup koji uključuje naglašenu šminku na uglovima kapaka, jarko crveni karmin i veštački mladež na obrazu. To je ona Merlinka koju znamo svi.

Ali, na početku karijere bilo je teško nazreti potencijal seks simbola koji je bio skriven u povučenoj, skromnoj devojci u beloj haljini koja je imala izgled tipične devojke iz komšiluka, kako je opisuje Emmeline Snively, koja se nalazila na čelu modne agencije Blue Book kada se na njenim vratima pojavila 19-godišnja devojka koja se tada predstavljala svojim pravim imenom, Norma Jeane.

1945 (foto: Larry Kronquist)
1945 (foto: Larry Kronquist)
1945 (foto: Larry Kronquist)

„U njoj nije bilo seksepila. To je došlo tek mnogo kasnije, a ja sam već tada znala da njena karijera ne leži u svetu modelinga. Manekenke su bile pretežno visoke devojke sa mnogo sofisticiranijim izgledom i manjim grudima. Marilyn nije ispunjavala nijedan od tih uslova“, priseća se Emmeline koja je, ipak, potpisala ugovor sa ovom devojkom zbog njene upečatljivosti, ali i neobične mešavine entuzijazma i naivnosti.

1946. (foto: Bill Harvy)
1946. (foto: Bill Harvy)

Ipak, ona dodaje da je bilo mnogo problema na koje su naišle već na početku saradnje. Kao udata žena, koja je u to vreme već bila 3 godine u braku sa Jamesom Doughertyjem, ona se nije mogla nadmetati na takmičenjima lepote koja su bila ključna u promociji novih modela. Pored toga, jako dugo su morali da rade na njenom hodu, ali i osmehu.

„Imala je preširok osmeh koji je isticao bore oko nosa zbog čega je on dolazio u prvi plan. Dosta dugo smo je učili kako da ublaži taj osmeh“, kopa dalje po uspomenama Snivelyjeva koja je odgovorna za taj blago izvijeni osmeh koji će kasnije postati jedan od prepoznatljivih aduta Marilyn Monroe.

1946. (foto: Joseph Jasgur)
1946. (foto: Joseph Jasgur)

Iako je bila voljna da upo**o radi na hodu i osmehu, postojala je stvar koju je Marilyn izričito odbijala, a to je bilo farbanje kose. Na feniranje su je jedva nekako i nagovorili, a na izbeljivanje kose je pristala tek nakon što je shvatila da neće daleko dogurati sa neukrotivom kosom tamnijih tonova.

1946. (foto: Richard Miller)
1946. (foto: Richard Miller)

Nova frizura joj, po očekivanju iskusnih ljudi iz sveta mode, donosi mnogo više angažmana, a ubrzo i prve ponude za pojavljivanje na filmu.

Sve ostalo je istorija. Tako se rodila jedna od najvećih heroina crno-belog filma čija je neprevaziđena harizma ovekovečena i filmom u boji.

1948. (foto: John Miehle)
1948. (foto: John Miehle)

POSLEDNJE VESTI