in

Koji poznati glumac je dobio tu čast da glumi Nikolu Teslu u novoj seriji?


 

Atos 2016.

A photo posted by Ivan Bosiljčić (@ivan_bosiljcic) on

Zdravko Šotra za domaću publiku sprema posebno iznenađenje. U pitanju je serija Santa Maria della Salute koja, između ostalog, prati odnos dva velikana – Nikole Tesle i Laze Kostića. Čast da glumi našeg najpoznatijeg naučnika pala je Ivanu Bosiljčiću, koji priznaje da se dugo spremao za ovu ulogu.

„Šta god da kažem o Nikoli Tesli, zvučaće trivijalno. On je genije čiji su naučni i duhovni gabariti izvan opsega reči. Neprestano mislim i čitam o Tesli. Naročitu pažnju obraćam na njegove izvannaučne stavove – odnos prema duhovnosti, pesništvu, porodici. Jer će u priči o velikom Lazi Kostiću dva velikana upravo o tome raspravljati. U njihov odnos upliće se treći velikan – Zdravko Šotra, koji će otelotvoriti scenu susreta Kostića i Tesle“, rekao je Bosiljčić za Blic, a potom ispričao kako se spremao za ovu seriju. „Prošle godine Jelena i ja smo u Njujorku prisustvovali otkrivanju biste Nikole Tesle u hotelu Njujorker, gde je veliki naučnik proveo poslednje godine života. Ušao sam u sobu u kojoj je Tesla živeo, iznenađujuće mala soba broj 3327. Već godinama razmišljam o karakteru i duhu naučnog genija. Još 1980. godine Petar Božović je na filmu genijalno igrao Teslu, toliko dobro, da je obavezao na visoku ozbiljnost svakoga ko se dotakne ovog zadatka“, rekao je glumac i dodao da trenutno ponovo čita roman Tesla, portret među maskama kako bi se još bolje upoznao sa ovim naučnikom.  

Glavnu ulogu Laze Kostića igraće Vojin Ćetković. U seriji će posebno biti prikazano veliko prijateljstvo njega i Tesle. Naime, sačuvana su pisma u kojima je Laza predložio svom prijatelju, tada 39-godišnjem Tesli da se oženi Lenkom Dunđerski.

„Pesnik do kraja nije otkrio svom prijatelju da je i sam zaljubljen u Lenku, ali da je zbog razlike u godinama njihova ljubav nemoguća. Ocenio je Teslu kao jedinog dostojnog kome bi mogao da prepusti svoju dragu. Samo tri meseca od Lazinog pokušaja provodadžisanja, Lenka Dunđerski je umrla od tifusa“, objasnio je Ivan deo scenarija.