Kosovo neće učetvovati u Evroviziji

Evropska agencija regulatornih tela (IBIU) većinom glasova odbila je da Kosovo prihvati kao samostalnu državu i bude primljeno u Evropsku radiodifuznu uniju (EBU), a time mu je i onemogućila da učestvuje na Evroviziji.

Pomoćnik direktora Radio-televizije Srbije Milivoje Mihajlović, koji je prisustvovao sastanku u Oslu, rekao je da Kosovo nije uspelo da putem presedana uđe u EBU pošto su 673 glasa bila protiv, a 400 za izmenu statuta.

„Mađarska je danas povukla potpis sa tog zahteva, ali se ipak raspravljalo i glasalo. Članice EBU su prihvatile argument RTS-a da se radi o političkom potezu, da se radi o političkom presedanu. Da će to štetiti miru u našem regionu i opredeljenju Evropske radiodifuzne unije da bude profesionalna a ne politička organizacija „, istakao je Mihajlović.

Pomoćnik direktora RTS-a smatra da se ne radi o ometanju profesionalnog razvoja RTV Kosovo.

„Oni imaju ugovor sa EBU i imaju sve benefite koje EBU nudi svojim članicama i pridruženim članicama. Jedino je ovo bio politički potez, na neki način dokazivanje da je Kosovo država, a ne međunarodni protektorat“, naglasio je Mihajlović.

Mihajlović je, kako prenosi RTS, ukazao da je taj proces trajao više od godinu dana, a iniciralo ga je pet javnih servisa iz regiona – Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Mađarske.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POSLEDNJE VESTI