Prati nas

Život

Lidl neuspešno pokušao da se opere od mizogine reklame u Srbiji

Kompanija Lidl otvoriće maloprodajne objekte u Srbiji naredne nedelje, a svoj dolazak najavili su šokantnom kampanjom koju su javnost – ali i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost – ocenili kao ženomrzačku.

U reklami su predstavljeni muškarac i žena – muškarac koji je sinonim za visok kvalitet i žena kao sinonim za nisku cenu.

Potpredsednica Vlade republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović pozvala je Lidl da još jednom razmisli o poruci koju ženama šalje kroz svoju marketinšku kampanju.

“Izuzetno mi je drago što je kompanija ‘Lidl’ došla na naše tržište, što će uposliti veliki broj naših mladih ljudi, ali moram da primetim da marketinška kampanja u kojoj ženu prikazuju kao nisku cenu, a muškarca kao visok kvalitet ne nosi dobru poruku građanima i posebno građankama Srbije”, navela je Mihajlović u saopštenju.

“Uverena sam da kada rukovodioci kompanije ‘Lidl’ bolje upoznaju Srbiju videće da žene u našoj zemlji nisu ni jeftine, niti ih treba vrednovati kao robu, već da zaslužuju poštovanje”, rekla je Mihajlović.

Sa druge strane, kompanija Lidl “izražava žaljenje” (ali ne i izvinjenje) zbog činjenice da je njihova kampanja pogrešno percipirana.

“Ideja naše kampanje nema za cilj da bilo koga omalovažava, već da promoviše ono po čemu je Lidl prepoznat u svetu, a to je najbolji odnos cene i kvaliteta. Kao glavni promoteri, u kampanji se pojavljuju dva lika, eksperti za kupovinu. Oba lika su prikazana kroz više pozitivnih osobina, a u nastavku kampanje, koji će uskoro biti emitovan, postaju deo života naših potrošača i aktivno im pomažu da donesu dobre odluke pri kupovini. Povezivanje bilo kog od likova sa samo jednim atributom, nije bila naša namera. Raspodela njihovih “ekspertiza” jednostavno je potekla od roda reči u srpskom jeziku, gde je kvalitet muškog roda, a cena – ženskog”, naveo je Lidl u saopštenju.

4 komentara

4 Comments

 1. Nina

  06. 10. 2018. at 20:34

  A pamet je rijec u zenskom rodu, koju nemaju osobe koje su smisljale ovu kampanju.

 2. Lola

  06. 10. 2018. at 23:34

  Muka mi je vise od ovih seratora,sto svuda vide mrznju i vredjanje.Ama,shvatite jednom,zauvek-tamo gde vidite nesto lose,to je zato sto ste vi losi.Samo jeftina zena u toj reklami vidi zenu sa “niskom cenom”!!

 3. Andy

  07. 10. 2018. at 09:58

  @nina bravo za koment, @lola s obzirom da si komentom izvredjala ljude koji su drugacije percipirali kampanju,los je epitet podesan za tebe.

 4. Prosečan Srbin

  08. 10. 2018. at 12:00

  Ma kakva bre uvredljiva reklama. Svako sa pola mozga će shvatiti da oboje predstavljaju Lidl, visok kvalitet i niske cene. Radi se o kupovini, proizvodima, a oni su tu kao zaposleni u Lidlu da na slikovit način dočaraju šta Lidl predstavlja. To je toliko prosto da prostije ne može biti. Dakle kada u buduće na nekoj reklami stoji muškarac, treba da se žalimo što nije umesto njega žena? Najbolje da nam dodju i u spavaću sobu i odredjuju da li je nešto mizoginistički ili nije. Pustite radne ljude da rade, a lezilebovići u skupštini tišina.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Iz kategorije Život

To Top