in

Makedonska glumica optužena da je švercovala kokain


Vlasti Severne Makedonije podigle su optužnicu protiv glumice Silvije Stojanovske i njenog supruga Voislava Budisavljevića zbog šverca kokaina iz Kolumbije.

Tužilažtvo za organizovani kriminal saopštilo je da je istragom utvrđeno da su njih dvoje sa još tri osobe koje su optužene u Španiji “kupovali, prenosili i prodavali kokain u ukupnoj količini od 698,8 kilograma”.

Jedan od optuženih u Španiji je makedonski državljanin, brat Budisavljevića koji je prvooptuženi u Skoplju i kog je policija Severne Makedonije označila kao lidera te međunarodne kriminalne grupe.

Stojanovska i Budisavljević su uhapšeni u Skoplju 18. decembra 2019. godine, kada je u Madridu zaplenjeno oko 700 kilograma kokaina. Prema proceni policije, njegova vrednost u prodaji na veliko dostigla bi 20 miliona evra.

Tada je saopšteno da je medjunarodna akcija suzbijanja nelegalne trgovine drogom realizovana u saradnji policija Severne Makedonije, Španije i Kolumbije, u koordinaciji sa američkom agencijom za borbu protiv trgovine drogom (DEA).

Makedonsko Tužilaštvo za organizvani kriminal navodi u optužnici da je sprovelo sveobuhvatnan istražan postupak nakon medjunarodne operacije “Kolibri”, u kojoj je uhapšeno pet osoba, od kojih dvoje na teritoriji Severne Makedonije, a troje u Španiji.

Optuženi su, kako se navodi, pripremali i organizovali kupovanje, prevoz i smeštanje kokaina iz Kolumbije u Madridu i tražili kupce.

Da ne bi bili otkriveni, međujsobno su komunicirali posebnim, “enkročet telefonima” (encrochat) koji sprečavaju prisluškivanje i elektronsko praćenje, a koristili su i uredjaj za detektovanje eventualnog policijskog nadzora, navelo je Tužilaštvo.

Sudu u Skoplju je predloženo da produži pritvor prvooptuženom Budisavljeviću i kućni pritvor drugooptuženoj Stojanvskoj, imajući u vidu težinu krvičnog dela i dobro razvijene veze sa kriminalnim strukturama u inostranstvu.

Stojanovsku i njenog supruga optužnica tereti za krvično delo neovlašćena proizvodnja i puštanje u promet droge.