Neverovatno otkriće: NASA pronašla sistem planeta na kojima je moguć život

(foto: Wallpapers Wide)

Astronomi su danas došli do neverovatnog otkrića koje može da ima ogromne posledice kada je život van planete Zemlje u pitanju. Otkriven je novi planetarni sistem sa nekoliko planete veličine Zemlje na kojima verovatno ima vode i stoga i života.

Tri planete leže u naseljivoj zoni ovog sistema, odnosno zoni u kojoj potencijalno postoji tekuća voda. To teoretski znači da te tri planete mogu imati čitave okeane vode, što drastično povećava šansu za postojanje života na njima.

Vođa ovog ogleda Michael Gillon izjavio je da ovaj sistem sadrži mnogo planeta veličine Zemlje i tek treba da bude otkriven, kao i da se na mnogima od njih može nači tekuća voda. “Ovo je neverovatan planetarni sistem, ne samo zbog toga što smo pronašli toliko planeta, već zbog toga što su iznenađujuće tako slične veličine Zemlji”, rekao je astronom.

Sistem je od Zemlje udaljen ‘samo’ 40 svetlosnih godina, što je na kosmičkoj skali tek u komšiluku. Međutim, u praksi to znači da bi nam sa današnjom tehnologijom bile potrebne stotine miliona godina da stignemo do njega, ali ipak, veoma je važno otkriti da i na drugim planetama postoji potencijalni izvor života.

Povezane vesti

Back to Top