Search
Close this search box.

Ovaj video je, pre 26 godina, pomerio standarde i postavio ključno pitanje o cenzuri

(foto: Screenshot)
(foto: Screenshot)

Madonna je neko ko je uvek bio ispred svog vremena, što je kao rezultat imalo to da su se njeni brojni spotovi našli na listama zabranjenih video klipova, tako da ih nije bilo moguće videti na TV-u, što je u prve dve decenije njene karijere, odnosno u 80-im i 90-im godinama prošlog veka, bilo pogubno za promociju, budući da je ekspanzija interneta tek bila u povoju, te nije bilo moguće jednim klikom doći do sadržaja koji su TV stanice odbile da emituju.

Ipak, to je imalo i svoju pozitivnu stranu, tako da su se određeni spotovi, poput onog za pesmu Justify my love, prodavali u VHS formatu, a sve ono što je bilo ozloglašeno budilo je interesovanje publike, koja je osećala neodoljivu potrebu za onim što je zabranjeno.

Sama pesma, nabijena erotikom, eksplicitnim referencama i uzdasima, napisana za kompilaciju The Immaculate Collection iz 1990. godine, nadahnula je ceo sledeći Madonnin studijski projekat Erotica, objavljen dve godine kasnije, koji je, osim očigledne tabu tematike, ostao upamćen upravo po prevlasti govornih partija u odnosu na otpevane delove.

(foto: Screenshot)

Stih koji glasi ‘Nesrećan je onaj čije zadovoljstvo zavisi od dozvole drugih‘ nije bez potrebe uzet kao krilatica video spota za ovu pesmu, tako da u njemu možemo videti niz scena u kojima se provlači sadomazohizam, voajerizam, biseksualnost i androgenost. Madonna je inspiraciju pronašla u francuskom filmu La baie des anges iz 1963. godine, što se, osim tematike, ogleda u svemu onome što je specifično za film noar ( između ostalog smena svetlosti i tame, crno-bela vizura i upotreba silueta), kao i u još jednom kontroverznom ostvarenju sedme umetnosti, Il portiere di notte iz 1974. godine.

Onirična atmosfera spota odlično prati erotsku napetost izraženu u pesmi, ali pojava obnaženih modela, kao i brojne seksualne aluzije, uticali su na to da čelnici MTV-a zabrane emitovanje ovog video klipa, na šta je kraljica popa uzvratila pitanjem: „Zašto je vašim gledaocima prihvatljivo da gledaju nasilje i degradaciju žena, ali ne i dve žene koje se ljube ili dva muškarca koja razmenjuju nežnosti?“

I pored osujećene TV promocije spota, pesma Justify my love se, baš u ovo vreme, pre 26 godina, našla na prvom mestu zvanične liste najprodavanijih singlova, a spomenuti spot možete pogledati u nastavku.

POSLEDNJE VESTI