Ovo je dijeta uz koju je Kim Kardashian izgubila 30 kilograma

Foto: Instagram

KO ISPADA IZ SURVIVORA?

Ostavi podatke i saznaj pre drugih sve informacije o Survivoru

Foto: Instagram

Nedavno istraživanje sprovedeno na brojnim američkim univerzitetima pokazalo je da ketogena ishrana postaje sve popularnija od Atkinosonove jer može pomoći da brže izgubite kilograme. Za one koji pokušavaju da smršaju, a ne vole da se bave sportom, ova ishrana je idealna.

Naše telo obično dobija energiju iz ugljenih hidrata pretvarajući ih u glukozu. Međutim, ako nedostaje ugljenih hidrata, telo počinje da koristiti masti kako bi dobilo potrebni nivo energije. Ketogenu ishranu obično koriste sportisti i učesnici maratona koji zahtevaju posebno visoku izdržljivost.

Osim toga ketogena ishrana pomaže u suzbijanju grelina, hormona gladi. Ketogena dijeta razlikuje se od ostalih dijeta, jer sledeći njena pravila, osoba gubi na težini zbog gubitka masti, što znači da mišićna masa ostaje ista.

Glavni element ishrane dok ste na ketogenoj prehrani su masti koje zauzimaju 75 posto ukupnog unosa hrane. Potom slede proteini 20 posto i ugljeni hidrati koji bi trebalo da zauzimaju samo pet posto vašeg celokupnog unosa hrane.

Glavni uslov ove dijete je da šećer treba u potpunosti izuzeti iz jelovnika kao i sve ostale proizvode od brašna.

Dozvoljena hrana:
Ulje i maslac (ketogeni nutricionisti posebno preporučuju kokosovo ulje i maslac), orašasti plodovi, jaja, bilo koje meso, pečurke, zeleno povrće s velikom koncentracijom vlakana (što poboljšava probavu), paradajz, punomasni mlečni proizvodi isključujući mleko.

Zabranjena hrana:
Bilo koji proizvodi od brašna, prerađeni mesni proizvodi, povrće s visokom koncentracijom šećera i ugljenih hidrata, poput kukuruza i krompira, sveže i suvo voće (izuzev bobičastog voća), bilo koji alkohol i žitarice koji sadrže šećer.

Glavni principi ketogene prehrane:
Ketogena dijeta ne zahteva da jedete različitu hranu odvojeno. Meso možete jesti s bilo kojom od dopuštenih namirnica, bilo da se radi o pečurkama ili jajima.

Nećete morati da odustanete od soli koja hrani dodaje ukus i pomaže da se vrati ravnoteža elektrolita. Deta ne ograničava vreme unosa hrane na standardnih 18 sati. Možete jesti bilo kada, ali, naravno, u razumnim količinama.

Najteže je rešiti se ugljenih hidrata. Ako ne možete da zamislite svoj život bez krompira, testenine ili voća, ova ishrana neće vam odgovarati.

Dok ste na dijeti, iz usta možete osetiti specifičan miris acetona, što je nuspojava proizvodnje ketona u vašem telu. Zato je vrlo važno piti više od osam čaša vode svaki dan.

Poznate osobe koje su na ketogenoj ishrani

Foto: Screenshot

Ova je dijeta postala popularna zahvaljujući Kim Kardashian koja je izgubila skoro 30 kilograma nakon porođaja.

Poznata glumica, Halle Berry, koja ima svršenu figuru u 54. godini, priznaje da je to zbog ketogene ishrane koju s vremena na vreme sledi.

Adriana Lima i Megan Fox za koje se veruje da su među najlepšim ženama na planeti, takođe se drže ketogene dijete.

VAŽNA NAPOMENA: ne preporučujemo vam korišćenje bilo kakve dijete bez prethodne konsultacije sa lekarom. Nismo odgovorni za neuspeh dijete, njenu moguću štetnost po zdravlje, niti za druge posledice koje njena primena može izazvati.

POSLEDNJE VESTI