Pre 6 godina, na današnji dan, ova oda sadomazohizmu je postala hit broj 1

KO ISPADA IZ SURVIVORA?

Ostavi podatke i saznaj pre drugih sve informacije o Survivoru

2011. godina je definitivno bila obeležena temom sadomazohizma u pop kulturi, budući da je ove godine izdat prvi deo romana 50 nijansi sive, ali je i jedan od najvećih hitova bila pesma provokativnog naziva S&M Rihanninom izvođenju.

Tema dominacije i potčinjenosti je oduvek bila tabu i izazivala kontroverze, a kada se na sve to doda činjenica da o ovome peva zvezda koja je do pre samo nekoliko godina punila naslovnice svih svetskih magazina zato što je bila žrtva partnerskog nasilja, onda nije ni čudo što je reakcija javnosti bila tako burna.

Dok je uglavnom većina muzičkih kritičara hvalila zarazni bit spomenute pesme, mnogi su smatrali nedoličnim tekst koji je, između ostalog, sadržao stihove kao što su: Bol mi pruža užitak; Možda sam loša, ali sam jako dobra u tome; Osećam miris seksa u vazduhu; Lanci i bičevi me uzbuđuju…

Još veće kontroverze je izazvao spot koji je verno prenosio tekst pesme u vizuelnom obliku, te je zbog toga ubrzo zabranjen za emitovanje pre ponoći u mnogim zemljama, dok je na YouTube-u mogao da ga pogleda samo onaj ko ima više od 18 godina. „Videli ste me potpuno nagu u spotu Umbrella i to je svima bilo okej, a sada je ovo zabranjeno?“, čudila se RiRi.

Ipak, sreću zbog uspeha pesme koja je briljirala na top listama, ubrzo je pokvarila tužba od strane kultnog umetničkog fotografa Davida LaChapellea koji je smatrao da je njegova intelektualna svojina oštećena, budući da je 8 njegovih fotografija iz perioda od 1997. do 2010. godine skoro do detalja preneto u obliku videa. U LaChapelleovoj tužbi se navodi da je iskopirana kompozicija, ceo koncept, ton, osećaj, raspoloženje, teme, boje, dekori, odeća, osvetljenje… Kako je svima bilo i više nego jasno da je u pravu, Rihannin menadžment se dogovorio sa njim van suda i isplatio mu određenu sumu novca, čija visina nikada nije postala poznata javnosti.

Osim toga, spot je ostao obeležen skandalom i zbog jednog od novinskih naslova koji se ispisuju preko Rihanninog tela, a koji glasi Princeza Iluminata, u čemu su mnogi videli potvrdu toga da je slavna pevačica ‘zamorče’ ove sekte koja navodno upravlja šoubiznisom i nameće određene ideale koje svet vode u propast, u pokušaju da se nametne novi svetski poredak. Ipak, bilo je i onih koji su u svemu tome videli ironični Rihannin komentar na sve te priče, te da ga je pokazala baš u ovom spotu koji je oličenje njene sadomazohističke veze sa novinarima.

(foto: Screenshot)

POSLEDNJE VESTI