Search
Close this search box.

Preminuo Stan Lee, tvorac Spidermana, Hulka, Thora…

KO ISPADA IZ SURVIVORA?

Ostavi podatke i saznaj pre drugih sve informacije o Survivoru

Stan Lee, čuveni američki strip scenarista, urednik, izdavač i producent, čovek koji je stvorio Marvel comics, preminuo je u 95. godini, saopštila je njegova ćerka.

Kao scenarista je sarađivao sa crtačima Jackom Kirbeyem i Steveom Ditkoom, stvorivši strip junake kao što su Spiderman, Hulk, Iron Man, Thor, X Men, Fantastičnu četvorku i mnoge druge.

Uspeo je da od male izdavačke kuće napravi multimedijalnu korporaciju.

Sten Li donosi novine i na uredničkom polju. Na prvim stranama stripa, pored scenariste i crtača, počinje da kredituje i sve ostale koji su radili na stripu: tušere, unosače teksta i koloriste. Stvaranje neposredne veze između autora stripova i čitalaca bilo mu je takođe vrlo važno. Zato svaku sveščicu prate i adekvatni tekstovi koji najavljuju neke nove priče strip – serijala i donose nove vesti i podatke o autorima stripa.

Tokom šezdesetoh godina, lee je bio urednik najvećeg broja Marvelovih serijala, pisac scenarija, urednik rubrike pisama čitalaca, a takođe je pokrenuo i mesečnu kolumnu Stenova govornica, preko koje je promovisao izdanja i obično je završavao kolumnu svojim legendarnim uzvikom Excelsior.

Poslednjih decenija, imao je epizodne uloge u gotovo svim Marvelovim filmskim ostvarenjima, što je nailazilo na ogromno oduševljenje fanova.

Velika popularnost Marvelovih stripova uslovila je i naglo povećanje obima posla, tako da Lee više nije bio u mogućnosti da piše detaljne scenarije za crtače. Pristupio je novom metodu, koji su koristili i drugi izdavači, ali koji je zbog Marvelovog velikog uspeha postao poznat kao Marvelov metod.

Ukratko, taj metod se svodio na sledeći postupak: Stan Lee bi smislio priču i napisao kratak sinopsis; zatim bi na osnovu toga crtač nacrtao strip, a potom bi pisao tekst za oblačiće, posle čega bi se strip kolorisao i unosio tekst, prenosi N1.

POSLEDNJE VESTI