in

Tinejdžeri zbog hit serije vrše samoubistva više nego ikada

Netflixova serija 13 Reasons Why izazvala je polemiku na internetu zbog kontraverznog sadržaja. Psihlozi su smatrali da je tema samoubistva neprimereno obrađena u seriji koja je namenjena ranjivim tinejdžerima, a nova istraživanja su pokazala da su bili u pravu.

Naime, dva različita istraživanja su ove nedelje došli do zaključka da je nakon premijere ove serije stopa samoubistva među tinejdžerima (deca od 10 do 19 godina) porasla za 13,3%. Eksperti za mentalna zdravlja su zabrinutiji nego ikada zbog načina na koji su mentalne bolesti predstavljene u medijima jer smatraju da su ova istraživanja dokazala da samoubistva mogu biti ‘zarazna’.

Ipak, eksperti ističu da je nezahvalno direktno kriviti seriju za skok samoubistva, jer je nemoguće potvrditi da li su tinejdžeri, koji su umrli samoubistvom, tokom kritičnog perioda gledali 13 Reasons Why, ali dodaju da je slučajnost u tajmingu velika.

Kreator serije Brian Yorkey, sa druge strane brani seriju, pa je ovim povodom izjavio:

13 Reasons Why nije prva serija koja se bavi ovim teškim temama, niti ih je prva grafički dočarala. Verujemo da je ovo bio iskren i veran način da prikažemo zlostavljanje, silovanje i samoubistvo. To je podstaklo ljude da pričaju na ovu temu, što može samo pomoći.

Treća sezona ove serije je zakazana za jesen ove godine.