in ,

Zašto imamo dvostruke standarde za gej muškarce i lezbijke?


Podrška svim transrodnim osobama (foto: Vanity Fair)
Podrška svim transrodnim osobama (foto: Vanity Fair)

LGBT zajednica postaje sve zastupljenija u medijima u poslednje vreme. Bruce Jenner je pred kamerama rijalitija ovekovečio svoju promenu pola i pomogao mnogima da shvate koliko je teško bilo držati u sebi decenijama zarobljenu Caitlyn Jenner. Cara Delevingne je javno priznala da je lezbijka. Demi Lovato, kao i Katy Perry nekoliko godina pre nje, peva o letnjoj šemi sa devojkom.

Svako ima neki svoj stav o pripadnicima LGBT populacije i to je sasvim okej. Međutim, ono što nije u redu je diskriminacija i bilo koji oblik govora mržnje uperen prema nekome samo zato što je rođen drugačiji.
Sličan upliv u medije su pre nekoliko decenija imali i pripadnici crne rase koji su bili potpuno skrajnuti, a već danas imamo situaciju da su neke od najvećih zvezda (poput Rihanne ili Kanye Westa), voditelja (Oprah Winfrey), pa sve do predsednika Amerike (Barack Obama) upravo crnci i niko danas ne pravi pitanje povodom toga. U decenijama koje slede sigurno će nekim novim klincima biti čudno što je tolika pompa bila podignuta oko ovakvih pitanja o LGBT zajednici.

https://instagram.com/p/5fZQiwuKnp/

Mnogi iznose pogrešne argumente tako što homoseksualce porede se pedofilima, nekrofilima ili zoofilima i smatraju da će se oni u budućnosti boriti za svoja prava, a da pritom previđaju suštinsku razliku. Veza između pripadnika istog pola je zasnovana na pristanku dve odrasle osobe koje bi valjda trebalo da imaju pravo na izbor. Sa druge strane, u slučaju pedofilije, nekrofilije i zoofilije se radi o nagonu jedne osobe koja protiv volje druge strane zadovoljava svoje potrebe.

Međutim, pitanje koje ovde postavljamo je nešto drugačije prirode. Zbog čega imamo dvostruke standarde za homoseksualno orijentisane muškarce i žene?

View this post on Instagram

Hersh & Bear.

A post shared by @ harrystyles on

Ukoliko jedan muškarac bude u vezi sa drugim muškarcem (ili ga samo poljubi ili ima eksperimentalni odnos sa njim) on će zauvek biti obeležen kao homoseksualac ili eventualno biseksualac. Primera je mnogo, pa tako, na primer, Harry Styles biva obeležen kao gej ma sa koliko žena bio samo zbog glasina da je naklonjen i istom polu.
Sa druge strane, žene koje javno priznaju da su u vezi sa drugom ženom, poput Care Delevingne, ne bivaju shvaćene ozbiljno i svi to nazivaju prolaznom fazom. Onog momenta kada jedna žena koja je eksperimentisala sa istim polom, kao, na primer, Angelina Jolie, ponovo stupi u vezu sa muškarcem, niko ne dovodi u pitanje autentičnost njihovog odnosa i ne naziva to paravanom.

View this post on Instagram

Check out this months @nytimesfashion

A post shared by Cara Delevingne (@caradelevingne) on

To je možda još jedan u nizu dokaza da i dalje ne tretiramo jednako muškarce i žene iako je iza nas ceo vek feminizma.

Da li vi imate odgovore na neka od ovih pitanja otvorenih u ovom tekstu?