Search
Close this search box.

Evo gde su sve bile naznake nervnog sloma koji će Mischa Barton doživeti

(foto: WENN) Da slava može da pomuti razum, na svojoj koži je osetila i Mischa Barton.

Iako je rođena u Engleskoj, Mischa je odrasla u Njujorku, gde je vrlo rano upoznala čari pozorišta, a ubrzo je i dobila svoju prvu TV ulogu u filmu New York Crossing, sa nepunih 10 godina. U godinama koje slede, nizala je uspešna ostvarenja poput Notting Hill i The Sixth Sense, a zatim je glumila simpatiju Evan Rachel Wood u drami Once and Again, pa se može reći da je već bila profesionalac kada se, sa 17 godina, pridružila ekipi serije The O.C.

Marissa Cooper (foto: Screenshot)

Serija je postigla veliki uspeh i, uprkos tome što je premijerno prikazana 2003, godinama pre nego što su društvene mreže doživele ekspanziju i olakšale posao kritičarima, glavni junaci su bili stalni predmet medija i novinskih naslova.

Mischa je portretisala privilegovanu bogatašicu Marissu Cooper, glavni predmet interesovanja problematičnog Rayana (Ben McKenzie) i, budući da je njen lik živeo divljim životom u Okrugu Oranž koji se uklapa u stereotipe o bahatosti kalifornijske elite, trudila se da tu sliku zadrži i van malih ekrana, pa se često mogla videti na žurkama i okupljanjima koje su priređivale tada popularne Paris Hilton Lindsay Lohan.

Nakon što je Bartonova odlučila da su joj tri sezone na ovom projektu dovoljne, Marissa je nastradala u automobilskoj nesreći i ostavila u očaju fanove koji su se nadali da će ona i Ryan do kraja serije izgladiti stvari i dobiti svoj srećan kraj.

Razloge napuštanja serije je zadržala za sebe, ali njen prelezak u Englesku je naveo medije da pomisle da joj je dosta Holivuda. Deceniju kasnije, tokom svog gostovanja u popularnom američkom šou Dancing With the Stars 2016, kada joj je voditelj postavio pitanje da odabere „godinu za pamćenje“, konačno je progovorila o tome, izabravši trenutak napuštanja serije: „Mislim da sam jednostavno došla do tačke gde sam rekla sebi ‘Nisam sigurna da više uživam u ovome’. Osećala sam se kao mašina. Bilo je vreme da se povučem, tako da sam se vratila u Englesku i narednu godinu sam provela uživajući u samootkrivanju“, rekla je tada.

2016. se pridružila ekipi emisije Dancing With the Stars (foto: ABC)

Međutim, kada se vratila u Los Anđeles, nastavila je započeto.

U maju 2007. godine, našla se u bolnici, nakon što je na žurki Nicole Richie mešala koktele sa antibioticima. Otpuštena je par sati kasnije, baš kada je u javnost procurela i pozivnica koju je Nicki slala zvanicama, a u kojoj je pisalo da „osobama težim od 50kg nije dozvoljen ulazak na žurku“. Navodno, u pitanju je bila šala, ali su naslovnice narednog dana krasili skandalozni detalji ovog partija.

Nešto kasnije te godine, Mischa je uhapšena zbog vožnje u pijanom stanju i posedovanja marihuane, dan nakon proslave Božića. Prošla je bez nekih većih posledica, budući da je uslovno puštena.

(foto: Los Angeles County Sheriff's Department)
(foto: Los Angeles County Sheriff’s Department)

2009. godina je bila najteža za glumicu. Hospitalizovana je, nakon što je uzela daleko veću dozu Xanaxa od one koja joj je bila prepisana za ublažavanje bolova nastalih kao posledica operacije umnjaka i zadržana je na psihijatrijskom odeljenju, pod šifrom 5150, značenja da je predstavljala opasnost po sebe i/ili druge. Za ovo iskustvo je rekla da joj je ‘otvorilo oči’: „To je bio pravi pravcati nervni slom. Bilo je užasavajuće, kao da sam izašla iz filma Neprilagođena. Priča mog života“, izjavila je glumica 2013. za People.

„Nikada nisam bila suicidalna. Jednostavno sam bila depresivna i umorna od tolikog posla. Ali, napraviš jedan pogrešan korak, kažes pogrešnu stvar i nađeš se u takvoj situaciji“, dodala je.

Priznala je da je tokom snimanja serije dozvolila da se olako postupa sa njom: „Više puta sam pitala mogu li da napustim posao i odgovor je uvek bio ne. Osećala sam se kao da imam 35, a ne 17 godina.“

Iako nikada nije napustila glumu – niti napravila neku dužu pauzu – projekti koje je kasnije prihvatala spadaju u one filmove koji se lako zaboravljaju.

Nakon što joj se stanje stabilizovalo, nešto kasnije 2009. godine, vratila se na male ekrane u CW-jevoj seriji The Beautiful Life: TBL, koja se neslavno završila nakon samo pet snimljenih epizoda. Dobila je epizodnu ulogu u popularnoj krimi seriji Red i zakon i glavnu ulogu u drami Don’t Fade Away, pre nego što se vratila snimanju filmova B produkcije.

Jedna od njenih najupečatljivijih uloga od tada je zapravo u muzičkom videu Noela Gallaghera za numeru Everybody’s on the Run, kada joj se haljina zakači za vrata od taksija, koji je, prilikom polaska, strgne sa plavuše, pa ona ostatak spota trči za njim u leopard donjem vešu i crvenim patikama.

Bez obzira na njene uspone i padove, Bartonova je sve vreme ostala interesantna medijima, kao i redovni posetilac modnih događaja i filmskih festivala, gde bi uvek promovisala novi film za koji bi mnogi tek tada saznali.

2013. je izjavila za People da se, nakon toliko godina borbe sa prihvatanjem svog fizičkog izgleda, konačno oseća opuštenije po tom pitanju, da nije u ljubavnoj vezi ni sa kim, da živi srećno sa svojim kućnim ljubimcima (psima) i da se trudi da raspodeli vreme između boravka u Londonu i Los Anđelesu.

2014. je postala lice britanske marke elektronskih cigareta Vapestick, a u intervjuu za londonski Metro je podelila da, ako bi mogla sve ponovo, verovatno ne bi prihvatila ulogu u seriji koja ju je proslavila: „Bila sam jako blizu da ne radim taj projekat. Išlo mi je super sa snimanjem filmova. Ljudi kažu da treba biti zahvalan na onome što imaš, ali ovo sigurno nije bilo ono što sam očekivala…Nekako sam već videla sve.“

Postala je lice brenda elektronskih cigareta Vapestick (foto: Pinterest)
Postala je lice brenda elektronskih cigareta Vapestick (foto: Pinterest)

Tokom proslave desete godišnjice serije The O.C., tvorac ove romantične drame, Josh Schwartz, stao je na kraj tračevima da je Marissina smrt bila način osvete glumici koja ju je tumačila: „To je bila stopostotno kreativna odluka, sa namerom da promeni pravac u kom se serija kreće i prodrma gledaoce na samom kraju treće sezone“, objasnio je tada Josh.

Želja glumice da se pridruži ekipi emisije Dancing With the Stars je iznenadila sve, a kasnije se pokazalo da je i ovo jedna od odluka posle kojih Mischa nije bila u potpunosti zadovoljna što ju je donela. Nakon što je eliminisana relativno brzo, izjavila je za E! da je to bilo nekoliko napetih nedelja za nju: „Ušla sam u celu priču direktno iz filmske industrije. Pomislila sam da bi bilo dobro da dobijem neki čas plesa i mora da priznam da je ovo bilo jedno zabavno iskustvo i da sam naučila stvarno dosta od svog partnera (Adam Chigvinstev)“.

Međutim, izgleda da je u međuvremenu promenila mišljenje, budući da je osam meseci kasnije dala malo drugačiji odgovor na pitanje o svom učešću u ovom šouu, opisujući ovo iskustvo kao „užasno“: „Saradnja nije bila toliko prijatna kao na snimanju filma, što me je zbunilo. Ličilo je na film Igre gladi. Bio je to test popularnosti. Užasno. Osećala sam olakšanje kada sam ispala.“

Mischa sa partnerom u emisiji Dancing With the Stars (foto: ABC)
Mischa sa partnerom u emisiji Dancing With the Stars (foto: ABC)

Kako prenosi The Ringer, Bartonova je prodala kuću u kojoj je dugo živela, a koja se nalazi na adresi Hollywood Hills, te je sada u potrazi za novom trajnom lokacijom stanovanja. Tokom leta je snimila film pod nazivom Joyride, u koji je imala prilike da prenese svoje znanje i interesovanje za automobile, i dalje je uživala u treninzima, a psi su i dalje bili predmet njene pažnje.

Prisećajući se početka snimanja serije The O.C. u intervjuu za The Ringer, rekla je: „Bilo je uvek oko 10 ili 12 paparaci-novinara koji bi nam opsedali kola. Imali su običaj da nas jure i izazivaju gužve i saobraćajne nesreće na ulicama. To nije bio pravi način za život. Novine su vređale i osuđivale sve što sam radila. Svakoga sa kim sam se zabavljala. Stvarno sam imala jaku potrebu da se udaljim od svega toga i preispitam sebe.“

Sada, naravno, postoje dežurni komentatori na društvenim mrežama koji jedva čekaju da krenu sa negativnim komentarima u svako doba, ali Mischa kaže da je naučila kako da se izbori sa tim problemom: „Stalno razmišljam o ovoj stvari što sam čula, koja kaže da ako ne promeniš sebe potpuno svakih sedam godina, štetiš sebi. Mislim da je to interesantno i jako teško za uraditi, a pogotovo je zastrašujuće za žene. Svakih sedam godina – sada se opet nalazim na toj raskrsnici. Vreme je da krenem ponovo i uradim nešto novo i drugačije.“

Nažalost, situacija gde je transportovana u bolnicu nakon što je prijavljeno njeno čudno ponašanje prošlog četvrtka izgleda kao veliki déjà vu. Nakon što je puštena kući, izjavila je da joj je neko sipao GHB (poznatiju kao ‘droga za silovanje’) u piće, dok je bila napolju sa prijateljima.

Glumica je i više nego svesna opasnosti koje vrebaju još od kada je bila tinejdžerka i koje dolaze sa slavom i uspehom. Imajući u vidu da će se u ovoj godini pojaviti u čak 5 filmskih ostvarenja, nadamo se da će uspeti da podseti samu sebe koliko daleko je dogurala.

Double Vision #LadyInRed @joyrideesq @joyrideesq #esquirenetwork #JoyRide

Фотографија корисника Mischa Barton (@mischamazing) дана

POSLEDNJE VESTI