Fox predstavlja izložbu ‘Leonardo Da Vinči naučnik i pronalazač’

‘Da Vinčijevi demoni’ uskoro na Foxu!

Povodom premijere serije Da Vinčijevi demoni FOX kanal, u saradnji s Muzejem nauke i tehnike i tržnim centrom Delta City, Beograđanima poklanja interesantnu izložbu posvećenu čuvenom renesansnom umetniku i pronalazaču.

U ponedeljak 22. aprila u 21h na FOX kanalu startuje dugo očekivana serija Da Vinčijevi demoni. Radi se o istorijskoj fantaziji iz produkcije čuvenog Dejvida Gojera (Mračni vitez) koja je prošle nedelje imala svetsku premijeru.

FOX ovim povodom poklanja Beograđanima zanimljivu izložbu Leonardo da Vinči – naučnik i pronalazač.

Ljubaznošću Muzeja nauke i tehnike iz Beograda, posetiocima tržnog centra Delta City biće omogućeno da od 22. do 25. aprila izbliza vide 5 modela napravljenih prema autentičnim Da Vinčijevim nacrtima. Među njima su rotacioni kran, štamparska presa, trocevni top, sprava za pobijanje pilona, a tu je i čuveni propeler – naprava čiji je dizajn poslužio kao inspiracija za današnji helikopter!

Dok je Leonardo da Vinči kao umetnik odavno otkriven i (uprkos relativno malom broju dela) opravdano svrstan u likovne klasike, o njegovim inženjerskom stvaralaštvu se znalo uglavnom površno – čak se verovalo da je i on sam svoje inženjersko stvaralaštvo doživljavao kao nešto usputno i nedostojno pažnje.

Međutim, ništa nije dalje od istine! Leonardo je bio aktivan inženjer nesvakidašnjeg talenta i širine, tako da je za života uspešno realizovao mnoge svoje zamisli, a u njegovim beleškama se može naći još bezbroj neostvarenih ideja koje su poslužile kao nadahnuće za buduće generacije.

Pored razgledanja Leonardovih naprava posetioci će moći i da se zabave uz specijalno kreiranu optičku iluziju! Između eksponata biće postavljena podna grafika veličine 3,5 metara koja kada se gleda iz određene pozicije daje posmatraču utisak da se u podu nalazi udubljenje u kojem je prikazan mladi Da Vinči dok radi na svojoj čuvenoj skulpturi – tzv. Leonardovom konju.

Povezane vesti

Back to Top