Search
Close this search box.

Karleuša i Eurosong: Istorijat pop dive i muzičkog takmičenja

Da li je ona za Evroviziju?
Da li je ona za Evroviziju? Dođe još jedan maj, dođe još jedan Eurosong i još jedan predstavnik Srbije kojim je šira javnost nezadovoljna. Iako se mesecima spekulisalo da bi Jelena Karleuša mogla da predstavlja Srbiju na Evroviziji, sa prvim spiskom izvođača i numera, koji su se na festivalu Beovizija takmičili za odlazak u Lisabon, postalo je jasno da je to nemoguće.
S obzirom na to da nastup Srbije u polufinalu nije vizuelno zahtevan, a prema prvim informacijama, neće se dopasti mnogima, društvene mreže danas su preplavili komentari da je trebalo da pošaljemo pop divu na ovo muzičko takmičenje. Glasni su i komentari da će se pobedom Elene Foureire, koja je vatrenim izvođenjem pesme Fuego zaludela Evropu, otvoriti put za nastup Jelene Karleuše na narednom takmičenju.   Mnogi su ubeđeni da je njen nastup za pesmu Ostavljam te, koji je izvela na prošlogodišnjem finalu takmičenja Zvezde Granda dostojan svetske scene. Uprkos tome, srpski nacionalni servis nudio je građanima da glasaju između pevača koji su nekada davno bili popularni, neostvarenih pevača iz muzičkih takmičenja i nepoznatih umetnika, a kao i prethodnih nekoliko godina, nedostajal su velika muzička imena koja se, pre svega, snalaze na sceni i bini i koji bi mogli da Srbiju dovedu do prvog mesta. Karleuša, kao jedan od najglasnijih zagovornika vizuelnog nastupa na Evroviziji, nije se lično oglašavala po ovom pitanju, ali nije propustila priliku da svojevremeno na Twitteru retvituje tvit jednog od pratilaca, koji je, kao njenu reakciju na skandalozan RTS-ov spisak, objavio njen GIF iz emisije, u kojoj cepa papir. https://twitter.com/uzaspakao/status/955463226489298945 Krajem prošle godine spekulisalo se da bi Karleuša mogla da bude naš predstavnik u Lisabonu. Gotovo svi novinari pitali su je zbog čega nas ne predstavlja na ovom takmičenju, a ona je tada rekla:

„Strani mediji me stalno pitaju o Evroviziji, a ja se pravim da sam ja ta koja neće da ide. Ali u stvari bi trebalo da im kažem istinu. Ekipa sa RTS-a radije će pući ogromne pare i poslati na takmičenje nekog ko nije poznat ni u svom ulazu nego mene ili neku drugu pravu zvezdu’’, iskreno je rekla Karleuša za Informer.

Ona je dodala i da bi građani Srbije trebalo da biraju svog predstavnika na ovom takmičenju, jer Javni servis troši naš novac.

„To su pare nas građana Srbije! Njihove odluke nam se poslednjih godina vraćaju katastrofalnim plasmanom na najpopularnijem muzičkom takmičenju u Evropi. Ne želim nikog da ubeđujem da pošalje mene. Ako RTS smatra da osoba koju svetski mediji dočekuju raširenih ruku nije dobra za predstavljanje svoje zemlje, onda neka im bude, neću se nametati. Mrsko mi je i da pričam više o tome“, rekla je pevačica.

U avgustu prošle godine društvenim mrežama se pronela priča da bi RTS trebalo da otkaže konkurs i odmah pregovara sa Jelenom Karleušom, koja se i prethodnih godina pominjala kao ime koje bi trebalo da napredstavlja na najvećem evropskom muzičkom takmičenju. “Moj uslov za odlazak na ESC je: JA BIRAM PESMU, JA OSMIŠLJAVAM NASTUP. NIKO MI SE NE MEŠA. Inače, ne smarajte me više na tu temu,” rekla je ona tada. U anketi našeg sajta, čak 91% čitalaca glasalo je da je JK stvorena za ovo takmičenje. Urednica RTS-a Olivera Kovačević ostala je pri stavu da Jelena Karleuša mora da se prijavi regularnim putem na takmičenje, pa onda da dozvoli da njena pesma bude izabrana, na šta je Karleuša imala spreman odgovor.

„Olivera mi je baš draga. Iz tog razloga je neću javno demantovati, a ni biti oštra prema kući za koju radi. Oliveru smatram pametnom damom, a tako pametna, svesna je i mene i mog potencijala, uspeha u svetu i broja ljudi koji me podržava. A ako nije, neka googla„, izjavila je svojevremeno Jelena za Tračaru.

„Neću sad početi sa stereotipnom žvakom o tome kako su Srbi uvek terali one najbolje iz Srbije, da se dokazuju u belom svetu. Otkriću vam tajnu, već nekoliko godina uzastopno imam ponude da predstavljam jednu drugu ex-Yu republiku. Zar je potrebno da iz inata pevam za drugu zemlju i napravim najbolju pesmu i nastup ikada? Zar da se inatim Srbiji?! Tužno mi je to, pogotovo što naš narod nema dilemu koga bi poslao da nas predstavlja. Pozdravljam Oliveru i želim ovogodišnjoj predstavnici Srbije svu sreću, od srca!“, zaključila je Jelena za naš portal.

Podsećanja radi, Karleuša je nastupila na revijalnoj Beoviziji daleke 2004. godine, pre nego što je Srbija (tada Srbija i Crna Gora) dobila priliku da bude deo evrovizijske porodice. Njeno izvođenje numere Moli me dobilo je nagradu za najbolji scenski nastup.

POSLEDNJE VESTI