Nedelja ponosa od 14-19. septembra, a parada 20.09.

Ovogodišnja Nedelja ponosa biće održana od 14-19. septembra

Beogradska Nedelja ponosa trajaće od 14. do 19. septembra, a biće završena šetnjom ulicama grada 20. septembra, najavili su organizatori ovogodišnje manifestacije.

Oni su saopštili da je krucijalni uspeh prošlogodišnjeg Prajda u tome što je pokazao da država može da raskrsti sa nasiljem ako postoji politička volja. Na pitanje zašto se iznova održava Prajd, direktor te organizacije Boban Stojanović je rekao da je to ustvari godišnja manifestacija kojom žele da ukažu na položaj LGBT zajednice i njenih prava, te da zbog toga nije dovoljno da se održi samo jednom, jer se tiče svih građana Srbije. On je podsetio da je Prajd do sada bio zabranjen tri puta – tokom 2011, 2012. i 2013. godine.

Organizatori su vođeni dobrom organizacijom prajda prošle godine, ovog puta odlučili da manifestaciju produže na celu nedelju (foto: Tanjug)

“Tada smo ulagali velike napore da ona prava koja su nam zagarantovana Ustavom i zakonima ove zemlje primenimo u praksi, da ta prava budu poštovana i 2014, pa je održana Prada ponosa koja je prošla prilično bezbedno”, rekao je Stojanović na konferenciji za novinare.

“Prajd je prilika da se vlastima u Srbiji ukaže da je neophodno hitno usvajanje Zakona o priznavanju pravnih posledica promene pola i utvrđivanja transseksualizma”, dodao je jedan od organizatora Goran Miletić.

“Potrebno je usvojiti i zakon o registrovanim istopolnim partnerstvima, usvojiti deklaraciju protiv homofobije, rekao je Miletić i naveo da je važno da u slučaju napada na pripadnike LGBT populacije počne primena kategorija zločina iz mržnje, doneta 2012. godine.”, rekli su organizatori okupljenim novinarima na konferenciji.

Trasa šetnje će biti ista kao i 2014. godine, od Vlade Srbije do Londona, kroz Ulicu kralja Milana, pored Igumanove palate do platoa ispred Skupštine grada.

Šetnja će biti oragnizovana na ulicama Beograda 20. septembra

Kao rezultate uspešno organizovanog Prajda, Stojanović je naveo to što su sada pripadnicima LGBT populacije vrata institucija otvorena više nego ranije.

“Postali smo vidljiviji, prema poslednjim istraživanjima, broj ljudi koji su se izjasnili da poznaju neku LGBT osobu u svom okruženju porastao je sa 10 na 18 odsto”, rekao je Stojanović i naveo da je to rezultat pozitivne društvene klime koja je ujedno doprinela i smanjenju fizičkog nasilja i brutalnih napada na LGBT populaciju.

Tokom beogradske Nedelje ponosa biće organizovane razne manifestacije poput debata, političkih foruma, filmskih projekcija, pozorišnih predstava.

Održavanje ovogodišnje Parade ponosa podržali su Ministarstvo kulture i informisanja, Ambasada Kraljevine Holandije, Kancelarija za ljudska i manjinska prava i Kancelarija za evropske integracije.

Povezane vesti

Back to Top
close

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.