Search
Close this search box.

‘Srećni princ’ otvara jubilarni deseti ‘Merlinka’ festival

KO ISPADA IZ SURVIVORA?

Ostavi podatke i saznaj pre drugih sve informacije o Survivoru

Pod sloganom Uprkos svemu, u Domu omladine Beograda od 6. do 9. decembra održaće se deseti, jubilarni, međunarodni festival queer filma Merlinka.

U toku četiri festivalska dana na programu će biti više od 100 filmova iz 35 država, među kojima i ostvarenja iz evropskih zemalja, Paragvaja, Argentine, Perua, Brazila, Kenije, Izraela, Irana, Indije, Burme, Tajvana, Kine, Australije…

Mnogi od filmova nagrađivani su na najprestižnijim svetskim festivalima poput Berlinala, Festivala u Kanu, Sundance festivala, Međunarodnog festivala u Torontu i drugih. U fokusu ovogodišnjeg festivalskog programa je Nemačka, i nemačka kinematografija.

Festival otvara dugoočekivana premijera filma Srećni princ, rediteljskog debija poznatog glumca Ruperta Evereta . Reč je o dirljivoj dramatizaciji poslednjih godina izgnanstva velikog pisca Oskara Vajlda, moćnoj alegoriji strasti i iskupljenja prikazanoj na prestižnim festivalima Berlinale i Sundance.

Uz Evereta, u filmu glumi i Colin Firth, koji tumači ulogu piščevog dobrog prijatelja, Reggija Turnera. Emily Votson, poznata po ulogama u Kroz talase Larsa fon Trira i Ekvilibrium s Christijanom Baleom, glumi suprugu Oskara Wilda, dok je njegovog ljubavnika Alfreda Douglasa na filmsko platno doneo Colin Morgan.

Radnja filma govori o poslednjim godinama života Oskara Wilda, vremenu provedenom u zatvoru nakon što je optužen za homoseksualnost, kao i preseljenje u Francusku nakon puštanja na slobodu.

Za muzički deo ceremonije svečanog otvaranja festivala i dobru atmosferu biće zadužena pevačica Bojana Stamenov.

Po prvi put ove godine Merlinka festival se održava u svim salama Doma omladine Beograda, sa paralelnim projekcijama u Velikoj sali, Amerikani i Klubiću. Detaljne informacije o programu potražite na zvaničnom sajtu festivala.

POSLEDNJE VESTI