in

Stiže novi TV hit: Posle Černobilja, serija „Zona usijanja“ će vas užasnuti


Ovu godinu su obeležile velike serije, a ona o kojoj se najviše pričalo definitivno je bila Černobilj, o eksploziji hemijskoj reaktora u Pripjatu osamdesetih godina. Još jedna, podjednako jeziva istinita priča, stiže nam danas. U pitanju je serija Zona usijanja (Hot Zone).

U pitanju je šestodelni triler prema istoimenom bestseleru Richarda Prestona o zastrašujućem dolasku virusa ebole na američko tlo. Glavnu ulogu ima Julianna Margulies koja glumi Nancy Jacks, veterinarku i naučnicu koja radi na Institutu za zarazne bolesti američke vojske. Ona je 1989. godine postala glavna naučnica odgovorna za proučavanje virusa ebole.

„Kad sam dobila ovu ulogu, nisam imala pojma da se u Sjedinjenje Države godišnje uveze 40 hiljada majmuna koji se koriste za laboratorijske testove i slične namene. Godine 1989. otkriven je virus Zair. Postoji mnogo različitih vrsta ebole, no 1989. godine najviše straha je uzrokovala upravo ova vrsta, a na njoj je Ričard i temeljio svoju knjigu. Vrsta Zair ima stopu smrtnosti 9 od 10. O svemu tome sam toliko puno naučila da više nikada neću mirno spavati“, rekla je glumica.

Inače, termin „zona usijanja“ odnosi se na mesto na kojem se proučavaju uzročnici bioloških opasnosti kao što su ebola, AIDS i slične smrtonosne bolesti.

Serija započinje u Keniji, 1980. Tamošnji lekar tokom rutinskog pregleda pacijenta susreće se s njemu nepoznatim simptomima bolesti koja će uskoro zapretiti celom čovečanstvu. Priča se seli devet godina u budućnost, u istraživački centar u Virdžiniji, i prati koloniju primata zaraženih ovom bolešću. Istraživački centar smešten je samo 30 km od glavnog grada Amerike, a ovo je ujedno i prvi trenutak u kojem srećemo potpukovnicu u Institutu za medicinska istraživanja američke vojske, Nancy Jaax.

U seriji glume i Noah Emmerich, Liam Cunningham, Topher Grace i James D’Arcy. Emituje se od večeras, 15. septembra, nedeljom od 22 časa na kanalu National