Održana beogradska promocija knjige dobitnika Ninove nagrade Filipa Davida

Velika sala Studentskog kulturnog centra bila je u utorak, 10. februara, tesna da primi sve koji su želeli da prisustvuju prvoj beogradskoj promociji knjige Filipa Davida „Kuća sećanja i zaborava“, u izdanju Lagune, kojoj je pripala Ninova nagrada za najbolji roman u 2014. godini.

Osim dobitnika 61. Ninove nagrade o knjizi su govorili osnivač i direktor Lagune Dejan Papić, predsednica žirija Ninove nagrade Vladislava Gordić Petković i urednik Igor Marojević.

Papić je obavestio auditorijum da je u štampi četvrto izdanje ovog romana u tiražu od 10.000 primeraka, a dosadašnji tiraži su iznosili ukupno 34.000 primeraka. On očekuje da će do kraja godine Davidova knjiga biti jedna od najprodavanijih ove izdavačke kuće. Posebno je zahvalio velikom broju pisaca čija dela objavljuje Laguna što su došli da odaju poštovanje kolegi koji je prvi doneo Ninovu nagradu ovoj izdavačkoj kući.
Laguna je do sada objavila 2.670 naslova od kojih su neki ulazili u širi izbor za Ninovu nagradu, ali priznanje je došlo tek u ruke Filipu Davidu“, rekao je Papić.

DSC_0814

On je zahvalio autoru što je mu je poverio objavljivanje ove izuzetne knjige.

Pisac je zahvalio urednicima Igoru Marojeviću i Dejanu Mihailoviću koji su doprineli da knjiga dobije oblik koji joj je doneo to najveće srpsko priznanje za roman.

David je priznao da oseća tremu jer nikada do sada nije govorio pred tako velikim skupom o nekom svom delu, a posebno ga je dirnuo odziv kolega i drugih uglednih zvanica koji su se okupili u SKC-u.

Filip David je priznao da je ovo njegova najistinitija, najintimnija knjiga sa mnogo biografskih elemenata i da nikada ne prepričava svoja dela već ostavlja čitaocima da svako protumači knjigu kako mu odgovara.

Povezane vesti