Prati nas

Serije

Ovo su sve greške u domaćoj seriji Nemanjići

Serija Nemanjići – rađanje kraljevine najavljena je kao istorijski, ali i tehnološki spektakl za naše uslove, ali su gledaoci u velikim iščekivanjima ostali na tome da komentarišu neuverljivu glumu i nabrajaju neoprostive greške.

Poseban šok u delu publike izaziva činjenica da su konsultanti autorima bili ljudi od struke, a među tim gledaocima je i istoričar Božidar Kljajević, koji generalni utisak sumira u reči “tanko”.

“Najveći problem mi je jezik i neka imena. Nije Stevan, već Stefan, to je ime sa značenjem uzvišenog vođe. Drugo, u to doba svi istorijski spisi beleže Nemaniće, sa n. Nemanjići bi u to vreme značilo neke sirotane,” ističe Kljajević. Iako je rad da poveruje da je mladi reditelj modernim jezikom hteo da bude prijemčiv i novim generacijama, kaže da reči i izrazi poput “uhapsiti”, “nikad ne reci nikad” ipak ne pripadaju tom vremenu.

RTS

Kljajević nastavlja, pa kaže da nije zadovoljan ni scenama borbe, a za scenu u kojoj čitava Nemanjina porodica sedi za istim stolom, kaže da može da je “proguta” samo zbog toga što je prikazan intiman porodični trenutak.

“Da je tu bio zvaničnik i najnižeg ranga, žene i deca ne bi bili ni blizu. Mislim da, kada ti je dat zadatak da se baviš nečim svetim, pošteno se pripremiš i istražiš,” zaključuje Kljajević.

Još nekoliko televizijskih veterana, ali i poznavalaca srpske istorije ističe da uz sve “pesničke slobode” neke stvari iz prve epizode jednostavno ne idu.

RTS

“Jezik u seriji “Nemanjići” nije ni govor 21. veka već sleng. “Teritorija”, “argument”, “bre”… sve su to izrazi koji su u naš jezik došli mnogo kasnije. Bilo bi bolje, ako bi već Savin jezik bio previše zahtevan, da je govor prilagođen Vukovim pravilima čistog, narodnog jezika,” ponavljaju oni za Srpski telegraf i dodaju da se ipak seriji treba dati šansa, pa da naredne epizode poprave utisak.

Kada su istorijske nelogičnosti i nejasnoće u pitanju, sagovornici navode nekoliko primera. Naime, Nemanja je prilikom dolaska u Niš imao tridesetak godina, a u seriji vidimo gotovo starca od šezdesetak. Nesloga sa braćom jeste bila burna, ali i kratkog daha, pa je besmisleno bilo posvetiti joj celu epizodu, skoro su jednoglasni istoričari.

“Gledaoci iz epizode nisi mogli da shvate ni to da je Dubočica, kod današnjeg Leskovca, Nemanji u ruke došla sa mirazom da bi bilo bliže Grčkoj. Naziv Vizantija upotrebljava se tek od raspada imperije, a do tada se govorilo Romejsko carstvo. A još veća zamerka autorima serije je što su u priču uveli Nemanjinu usvojenu ćerku Rašku, koju nijedan istorijski spis ne spominje,” ukazuje jedan sagovornik.

4 komentara

4 Comments

 1. Marko

  04. 01. 2018. at 16:49

  Pa je l su odradili nesto kako treba pobogu hahah

 2. FF

  04. 01. 2018. at 22:33

  Pisete o ovoj seriji i o ‘ubica mog oca’, a o ‘senkama nad balkanom’ nista.
  Zasto???

 3. milijana

  05. 01. 2018. at 18:17

  Što konsultant nije reagovao za vreme snimanja? Sad je kasno.

 4. mas

  06. 01. 2018. at 09:07

  Pa dobro. Svi su rekli što su mislili, palac dole za seriju, nego ima li ko odgovoran za to? Ono, ime i prezime, ko je zajebao stvar, ko je dužan da podnese ostavku ili da se obrati javnosti ili da bude kažnjen po osnovi ulupanih para poreskih obveznika? Iko? Ako nema niko, onda će i dalje biti da psi laju a karavani prolaze.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Iz kategorije Serije

To Top