Ovo su sve greške u domaćoj seriji Nemanjići

Serija Nemanjići – rađanje kraljevine najavljena je kao istorijski, ali i tehnološki spektakl za naše uslove, ali su gledaoci u velikim iščekivanjima ostali na tome da komentarišu neuverljivu glumu i nabrajaju neoprostive greške.

Poseban šok u delu publike izaziva činjenica da su konsultanti autorima bili ljudi od struke, a među tim gledaocima je i istoričar Božidar Kljajević, koji generalni utisak sumira u reči “tanko”.

“Najveći problem mi je jezik i neka imena. Nije Stevan, već Stefan, to je ime sa značenjem uzvišenog vođe. Drugo, u to doba svi istorijski spisi beleže Nemaniće, sa n. Nemanjići bi u to vreme značilo neke sirotane,” ističe Kljajević. Iako je rad da poveruje da je mladi reditelj modernim jezikom hteo da bude prijemčiv i novim generacijama, kaže da reči i izrazi poput “uhapsiti”, “nikad ne reci nikad” ipak ne pripadaju tom vremenu.

RTS

Kljajević nastavlja, pa kaže da nije zadovoljan ni scenama borbe, a za scenu u kojoj čitava Nemanjina porodica sedi za istim stolom, kaže da može da je “proguta” samo zbog toga što je prikazan intiman porodični trenutak.

“Da je tu bio zvaničnik i najnižeg ranga, žene i deca ne bi bili ni blizu. Mislim da, kada ti je dat zadatak da se baviš nečim svetim, pošteno se pripremiš i istražiš,” zaključuje Kljajević.

Još nekoliko televizijskih veterana, ali i poznavalaca srpske istorije ističe da uz sve “pesničke slobode” neke stvari iz prve epizode jednostavno ne idu.

RTS

“Jezik u seriji “Nemanjići” nije ni govor 21. veka već sleng. “Teritorija”, “argument”, “bre”… sve su to izrazi koji su u naš jezik došli mnogo kasnije. Bilo bi bolje, ako bi već Savin jezik bio previše zahtevan, da je govor prilagođen Vukovim pravilima čistog, narodnog jezika,” ponavljaju oni za Srpski telegraf i dodaju da se ipak seriji treba dati šansa, pa da naredne epizode poprave utisak.

Kada su istorijske nelogičnosti i nejasnoće u pitanju, sagovornici navode nekoliko primera. Naime, Nemanja je prilikom dolaska u Niš imao tridesetak godina, a u seriji vidimo gotovo starca od šezdesetak. Nesloga sa braćom jeste bila burna, ali i kratkog daha, pa je besmisleno bilo posvetiti joj celu epizodu, skoro su jednoglasni istoričari.

“Gledaoci iz epizode nisi mogli da shvate ni to da je Dubočica, kod današnjeg Leskovca, Nemanji u ruke došla sa mirazom da bi bilo bliže Grčkoj. Naziv Vizantija upotrebljava se tek od raspada imperije, a do tada se govorilo Romejsko carstvo. A još veća zamerka autorima serije je što su u priču uveli Nemanjinu usvojenu ćerku Rašku, koju nijedan istorijski spis ne spominje,” ukazuje jedan sagovornik.

Povezane vesti

Back to Top
close

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.