Prati nas

Vesti

Politika na Eurosongu: Palestina, Island i Madonna!

Sinoć je završeno 64. po redu takmičenje za Pesmu Evrovizije, a pobedu je ove godine odnela Holandija. Međutim ono što će svakako obeležiti ovogodišnje najveće muzičko takmičenje u Izraelu je politika – čiji uticaj iz godine u godinu sve više raste na ovom muzičkom takmičenju.

Prvi od ključnih političkih momenata na ovogdišnjem takmičenju je bilo i “razvijanje” šalova Paletine. Predstavnici Islanda, bend Hatari, nisu privukli pažnju samo svojim sado-mazo stilom, već su tokom finalne večeri Pesme Evrovizije za vreme dodele poena publike, razvili zastave Palestine koje su nekoliko sekundi držali u krupnom kadru.

Island je inače bio prva zapadnjačka zemlja koja je Palestini priznala nezavisnost.

Predstavnici Islanda podigli su šalove u znak protesta protiv izraelske okupacije Palestine i kršenja ljudskih prava u ovoj zemlji, kako su već danima ranije najavljivali.

Island i Palestina neguju veoma bliske odnose, a na Islandu još od 1987. godine dela Islandsko-palestinsko udruženje.

Borbu za ljudska prava ove zemlje svakako je na svoja leđa ponela i kraljica popa Madonna, koja je sinoć nastupala kao gost na takmičenju.

Madonna je kraj takmičenja obeležeila svojim dobro poznatim hitom Like a Prayer i svojim novim singlom sa novog albuma Future.

Ona je svoj nastup privela kraju simboličnim performansom u kojem su dvoje njenih igrača na leđima nosili zastave Palestine i Izraela. Pozivajući na ujedinjenje i mir, Madonna je opravdala titulu kontraverzne “rebel devojke” koju nosi još od 1980. godina.

Iznenađujući je da se njen nastup još uvek ne može naći na zvaničnim kanalima Evrozivizije, a fanovi pretpostavljaju da je to baš zbog političke poruke koju je poslala u centru Tel Aviva.

Probudite se” , uzviknula je Madonna na kraju svog nastupa.

Još jedna politička stavka koja nikako ne sme da bude izostavljena iz ovogodišnjeg takmičenja svakako je i pobeda koju je Severna Makedonija umalo odnela!

Gotovo da je postao ritual da se Evrovizija rukovodi dnevno-političkim dešavanjima, a obzirom da je Makedonija nedavno promenila svoje ime u Severna Makedonija, pobeda ove države svakako bi doprinela kulturnom i političkom razvoju ove zemlje u regionu. Ipak, umesto toga, Severna Makedonija je završila na drugom mestu.

Kritičari ali i fanovi navode da je ovakva praksa čest slučaj, pa se isto dogodilo sa pobedom Yamale i Ukrajnije pre par godina, zabranom Rusije da učestvuje na takmičenju, učestvovanjem Kosova kao nezavisne države na Eurosongu, a neki čak navode da je i pobeda Izraela prošle godina bila čist politički potez.

2 komentara

2 Comments

 1. Jelena

  19. 05. 2019. at 22:13

  Severna Makedonija je odnela 8. mesto a ne 2. Dosta pristrasno pišete tekstove vezane za Evroviziju što je meni lično neprofesionalno, nezavisno od toga da li volim ili ne to takmičenje.

 2. noname

  20. 05. 2019. at 05:46

  Islanđani su jedini imali hrabrosti! Bravo! Svet zemlja Palestina nikada nije bila jevrejska!
  Madonna je isfalšala na veliko, sramota. Očekivao sam puno više od Madonne. Bar neki malo veći skandal, da osvetla Palestinu i palestinski narod!
  Žao mi je što Makedonija nije pobedila.
  Nevena je bila bolja od pola sudionika koji su ispred nje na lestvici.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Iz kategorije Vesti

To Top