in

Politika na Eurosongu: Palestina, Island i Madonna!

Sinoć je završeno 64. po redu takmičenje za Pesmu Evrovizije, a pobedu je ove godine odnela Holandija. Međutim ono što će svakako obeležiti ovogodišnje najveće muzičko takmičenje u Izraelu je politika – čiji uticaj iz godine u godinu sve više raste na ovom muzičkom takmičenju.

Prvi od ključnih političkih momenata na ovogdišnjem takmičenju je bilo i „razvijanje“ šalova Paletine. Predstavnici Islanda, bend Hatari, nisu privukli pažnju samo svojim sado-mazo stilom, već su tokom finalne večeri Pesme Evrovizije za vreme dodele poena publike, razvili zastave Palestine koje su nekoliko sekundi držali u krupnom kadru.

Island je inače bio prva zapadnjačka zemlja koja je Palestini priznala nezavisnost.

Predstavnici Islanda podigli su šalove u znak protesta protiv izraelske okupacije Palestine i kršenja ljudskih prava u ovoj zemlji, kako su već danima ranije najavljivali.

Island i Palestina neguju veoma bliske odnose, a na Islandu još od 1987. godine dela Islandsko-palestinsko udruženje.

Borbu za ljudska prava ove zemlje svakako je na svoja leđa ponela i kraljica popa Madonna, koja je sinoć nastupala kao gost na takmičenju.

Madonna je kraj takmičenja obeležeila svojim dobro poznatim hitom Like a Prayer i svojim novim singlom sa novog albuma Future.

Ona je svoj nastup privela kraju simboličnim performansom u kojem su dvoje njenih igrača na leđima nosili zastave Palestine i Izraela. Pozivajući na ujedinjenje i mir, Madonna je opravdala titulu kontraverzne „rebel devojke“ koju nosi još od 1980. godina.

Iznenađujući je da se njen nastup još uvek ne može naći na zvaničnim kanalima Evrozivizije, a fanovi pretpostavljaju da je to baš zbog političke poruke koju je poslala u centru Tel Aviva.

Probudite se“ , uzviknula je Madonna na kraju svog nastupa.

Još jedna politička stavka koja nikako ne sme da bude izostavljena iz ovogodišnjeg takmičenja svakako je i pobeda koju je Severna Makedonija umalo odnela!

Gotovo da je postao ritual da se Evrovizija rukovodi dnevno-političkim dešavanjima, a obzirom da je Makedonija nedavno promenila svoje ime u Severna Makedonija, pobeda ove države svakako bi doprinela kulturnom i političkom razvoju ove zemlje u regionu. Ipak, umesto toga, Severna Makedonija je završila na drugom mestu.

Kritičari ali i fanovi navode da je ovakva praksa čest slučaj, pa se isto dogodilo sa pobedom Yamale i Ukrajnije pre par godina, zabranom Rusije da učestvuje na takmičenju, učestvovanjem Kosova kao nezavisne države na Eurosongu, a neki čak navode da je i pobeda Izraela prošle godina bila čist politički potez.