Ponosni zajedno: Ovo je najemotivniji video koji ćete odgledati danas

Mesec jun se u celom svetu obeležava kao mesec ponosa, a sve zbog 28. juna, kada se, 1969 . godine odigrala Stounvolska revolucija u Njujorku.

Tog dana, pripadnici LGBTQIA+ zajednice pobunili su se protiv policijskih racija i zatvaranja i počeli borbu za sopstvena prava.

I dok se svet od tada promenio i status zajednice poboljšao, pripadnici se i dalje suočavaju sa raznim problemima gotovo svakodnevno, posebno u zemljama poput Srbije u kojoj im je ugrožena bezbednost, uprkos zakonima koji zabranjuju diskriminaciju.

Pod sloganom “Ponosni zajedno”, mesec ponosa obeležio je i lokalni HBO, objavivši video u kome priča priču jedne transrodne osobe. Ipak, u priči će se prepoznati gotovo svi pripadnici LGBTQIA+ zajednice.

“Uvek ista priča… Kažu ti da je jedino važno da ti budeš ti. Ali kad izađeš u stvari svet? To je druga priča. To je priča u kojoj ti ne postojiš. Nađeš način da se uklopiš, da se pretvaraš, da poričeš ko si. A to boli,” kaže se u videu.

“Ali jednog dana, priča se menja. Otkrivaš druge načine postojanja. Voljenja. Želje. I ljude koji su kao ti, na koje možeš da se ugledaš. I prvi put u životu se osećaš slobodno. Priče menjaju sve.”

Ukoliko si žrtva zločina iz mržnje ili diskriminacije, prijavi! Potraži pomoć preko sajta Da se znakoji ti omogućava da bezbedno i anonimno prijaviš slučaje i dobiješ potrebnu psihološku podršku.

Povezane vesti

Back to Top
close

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.