Prati nas

Sponzorisana vest

Poznate mame razgovarale na temu da li zdravo hranimo decu?

Jovana-Joksimovic-2

Voditeljke Jovana Joksimović i Aleksandra Gudelj, glumica Milena Vasić i višestruka fitnes šampionka Marija Savić Srećković, prisustvovale su danas druženju Humana mama zna šta je zdrava hrana.

Slatkiše i grickalice deca u Srbiji uveliko jedu sa 11 meseci – praktično dok još nisu ni prohodala. Nešto kasnije, kada napune 16 meseci, roditelji ih hrane roštiljem, pomfritom i picom.

Ovi zabrinjavajući podaci rezultat su nacionalnog istraživanja na temu Da li zdravo hranimo decu uzrasta do tri godine, koje je obuhvatilo 500 mama iz svih krajeva Srbije.

Davanje slatkiša, grickalica i brze hrane deci je opasno i neprihvatljivo

dr-Goran-Vukomanovic

Druženju je prisustvovao i dr Goran Vukomanović, pedijatar Dečije univerzitetske klinike Tiršova koji ukazuje da je studija temeljno sprovedena i da je pokazala iznenađujuće rezultate.

“Očigledan je nedostatak u edukaciji majki u pogledu ishrane beba u prvim godinama života. Zabrinjavajuće je prerano i prečesto uvođenje slatkiša i grickalica u ishranu beba. Podatak da 69% majki mališanima daje da probaju gazirana pića pre navršenih 17 meseci je zaista za veliku brigu, imajući u vidu brojne nezdrave efekte gaziranih napitaka kod dece”, ističe dr Vukomanović.

On dodaje da je davanje ovih vrsta namirnica tako maloj deci neprihvatljivo i opasno. Naš istaknuti pedijatar pojasnio je i da bi pored prevencije uvođenja nezdrave hrane, pažnju trebalo posvetiti prevenciji preranog uvođenja kravljeg mleka. Ono, kako kaže dr Vukomanović, nije preporučljivo za ishranu dece mlađe od tri godine.

Majke nemaju saznanja o pravilnom trajanju dojenja

Marija-Savic-Sreckovic

Kada je reč o dojenju, istraživanje je pokazalo da je većina majki (9 od deset majki) dojila decu u nekom periodu njihovog razvoja, kao i da prepoznaje značaj i benefite ove vrste ishrane. Gotovo sve učesnice u istraživanju (98%) smatraju da je dojenje zdravo, dok jedna četvrtina njih veruje da ono pomaže u zbližavanju majke i deteta. Ipak, većina ispitanica prekinula je dojenje pre nego što im je dete navršilo sedam meseci (oko 54%).

“Jasno je da majke nemaju svest o neposrednim i udaljenim prednostima majčinog mleka, ali ni saznanja o pravilnom trajanju dojenja. Preporuka Svetske zdravstvene organizacije i većine pedijatrijskih udruženja i regulatornih tela Eropske unije i SAD glasi da je dojenje u prvih šest meseci života najbolje za bebu. Takođe, sasvim je jasno da bebe treba dojiti barem prvih 12 meseci, a još bolje ako se dojenje produži i u drugoj godini života”, osvrnuo se na rezultate istraživanje dr Vukomanović.

Podatak da 59% majki decu uopšte nije dojilo ili prestalo da doji usled nedostatka mleka, pedijatar, objašnjava nedovoljnom edukacijom majki.

“Nedostatak majčinog mleka je retka medicinska indikacija. Mislim da je i ovde nedovoljna informisanost, zapravo neznanje glavni uzrok za prekid dojenja”, podvlači dr Vukomanović.

Istraživanje je pokazalo i da većina mama (62%) u Srbiji koristi adaptirano mleko u ishrani dece, bilo kao dopunu dojenju (40%) ili kao osnov ishrane (22%). Njih oko 38% nikada nije koristilo bebi formule u ishrani mališana. To su majke koje hrane ili su hranile decu isključivo svojim mlekom.

Čvrsta hrana oko šestog meseca

Aleksandra-Gudelj-deca

Period pre šestog meseca, otkrile su ispitanice, za većinu majki (63%) je preloman trenutak kada prvi put uvode čvrstu hranu – počinju najčešće sa šargarepom (49%), jabukom (38%) i krompirom (38%).

U svakodnevnoj ishrani mališana najviše je zastupljeno voće i povrće (37%), nešto manje mlečni proizvodi (30%) i meso (26%), dok slatkiši, grickalice i brza hrana čine oko 7 % dečije ishrane. Riba je, s druge strane, mnogo manje zastupljena. Samo 12% najmlađih ribu jede češće od jednom nedeljno.

Istraživanje je pokazalo da deca iz urbanih sredina nešto kasnije počinju da konzumiraju grickalice, slatkiše i brzu hranu, u odnosu na vršnjake iz ruralnih krajeva. Zaposlene mame, očekivano, češće posežu za lako dostupnom hranom.

loading...
1 komentar

1 komentar

  1. neni

    02. 06. 2015. at 10:45

    nikad gluplji tekst nisam pročitala. Kao prvo Humana?! Zna se da je ta Humana kao i ostale dohrane sa decu, čista hemija i GMO. I to navodno istraživanje da deca iz urbanijih sredina kasnije počinju sa grickalicama od dece iz rualnih sredina.??? Ovakva lupetanja još nisam čula. Ja sam iz manje sredine mi imamo manje dostupne brze hrane i manje tih marketa za razliku od “urbane” Beogradske sredine. Ovakav tekst sa ovakvim lupetanjima vam nije trebao. Ja sam dojila dete do godinu i po dana, sve se plašim da majke koje su se ovde slikale uopšte dojile svoju decu. I ja nisam davala detetu te žitarice jer je to čista glupost i GMO. A mi iz manjih sredina imamo okolna sela gde još uvek Hvala Bogu možemo da nabavimo zdrao voće i povrće, dok u Beogradu čisto sumnjam. Glup gluplji tekst. Napišite negde da se zna da su Humana, MIlupa, Bebilak i ostale gluposti čist GMO!!!!!

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Iz kategorije Sponzorisana vest

To Top